САЩ и Япония се оплакват от технологичните мита на ЕС

Съединените щати и Япония вече предприемат действия чрез Световната търговска организация (СТО), за да накарат Европейският съюз да промени своите тарифи за компютърни екрани, мултифункционални принтери и устройства за телевизия (set-top) с достъп до Интернет.
Американските технологични колоси, вкл. Hewlett-Packard, твърдят, че тарифите на ЕС върху продуктите им нарушават духа и посланието на споразумението за информационни технологии на СТО ITA (Information Technology Agreement), което от месец юли 1997 година премахна митата върху широка гама от високотехнологични продукти.
От Американската търговска комисия приканват ЕС да работи в сътрудничество със САЩ за промотиране на нови технологии, а не да използва протекционистки похвати, чрез които да налага утежняващи мита. САЩ настояват ЕС да елиминира перманентно новите данъчни такси и да спре да манипулира тарифите, тъй като по този начин обезкуражава технологичните иновации, предаде Ройтерс, цитиран от news.yahoo.com.
Япония, където производителите на принтери, като Canon и Ricoh, също са засегнати от действията на ЕС, се присъедини към Щатите в този случай. Министърът на икономиката, търговията и индустрията в страната каза в свое изявление, че индустрията на Япония е пострадала нечестно, тъй като е била принудена да плаща митнически тарифи, което не е трябвало да прави.
Представители на индустрията на САЩ посочват, че всяка година ЕС внася от количества от въпросните продукти на обща стойност $11 милиарда. Те са произведени най-вече в страни като Китай и Малайзия, но са основани на американски дизайн и инженерство и се продават под логото на американски търговски марки. Освен това печалбите от износа на продуктите се връщат в Щатите.
Вече 20 месеца Вашингтон се опитва да склони ЕС да премахне тарифите, като вече е готов да сезира СТО да сформира жури от съдебни заседатели, което да изслуша жалбата на САЩ, ако Брюксел не предприеме действия по въпроса в рамките на следващите 60 дни.
От Европейската комисия обаче не приемат жалбите на САЩ, че митническите тарифи нарушават законите на СТО и обвиняват Вашингтон, че отказва да обърне внимание на призивите на ЕС да се водят преговори за въвеждане на промени в продуктите, които споразумението ITA обхваща. В изявлението си ЕК се аргументира с това, че в ITA съществува клауза, даваща право на преразглеждане, която може да бъде използвана от членовете по всяко време. ЕС заяви, че е готов да преговаря с всеки от членовете на ITA.
Договорът дава право на безмитна търговия с LCD монитори, използвани за компютри, но мажи и за потребителска електроника, като телевизори или DVD плеъри, казват от Комисията. Set-top кутиите, използвани най-вече за записване или пауза на тв предаване на живо, са ясно класифицирани като видео рекордери, следователно те не влизат в рамките на ITA, обясняват от ЕК.
Относно третия вид продукти, мултифункционалните принтери, повечето от тези устройства използват сканираща технология, която не попада в безмитната сделка, сключена първоначално от 29 държави през декември 1996 година, допълват от Комисията. Оттогава споразумението се е разраснало и сега има 71 члена и обхваща около 97% от световната търговия с продукти на информационните технологии.
Според САЩ, с времето тази позиция на ЕС ще направи споразумението ITA безсмислено, тъй като с развитието на технологиите то ще обхваща все по-малко продукти. А не това е било намерението на участниците в сделката ITA, смятат от Вашингтон, когато те са я сключвали преди малко повече от 10 години.
Висши членове на Демократическата партия в Щатите, които от много време подлагат на натиск Американската търговска комисия да направи нещо по въпроса, приветстваха нейните действия, макар и някои от тях да смятат, че тези действия са много закъснели.

Коментар