BMAT услуга за разпознаване на музика навлиза у нас

Технологията за идентификация на BMAT беше представена на работна среща за членовете на Музикаутор и Профон

Технологията за идентификация на BMAT беше представена на работна среща с членовете на Музикаутор и Профон

Музикаутор и Профон започват партньорство с технологичната компания BMAT, което ще им позволи да разпознават музика с висока прецизност в полза на своите членове. Двете дружества се занимават с колективно управление на авторски и сродни права.

Композитори, текстописци, издатели, изпълнители и продуценти вече ще имат възможност да ползват услуга, която бързо разпознава техните произведения, изпълнения и записи, излъчвани в ефира на радио и телевизионните програми.

Услугата на ВМАТ ще позволи на Музикаутор и Профон по-лесно да установяват процента на музикално съдържание в медиите, а правоносителите ще се възползват от една липсваща досега възможност – да се отчита използването на техните творби в реклами.

„Работейки с BMAT, навлизаме в нова ера в развитието на двете български дружества за колективно управление на права в музиката”, заяви изпълнителният директор на Музикаутор Иван Димитров по повод партньорството със световния лидер в мониторинга на музикално съдържание.

Технологията на BMAT идентифицира всички излъчени от медиите музикални произведения и записи. По този начин ще бъде осигурена 99,9% точност при разпознаване на музикалния репертоар в радио- и телевизионния ефир. В България медиите, предмет на мониторинга, ще са над 40.

„Това е важно събитие за музикалната гилдия у нас и част от една цялостна положителна промяна в сферата на защитата и управлението на правата на творците в България”, обобщи София Щерева, изпълнителен директор на Профон.

Коментар