Астронавтите на МКС ще сложат очила HoloLens

Астронавтите на МКС ще виждат анимирани холографски изображения върху реални обекти (снимка: НАСА)

Астронавтите на МКС ще виждат холографски изображения върху реални обекти (снимка: НАСА)

Microsoft и НАСА работят по съвместен проект Sidekick, в рамките на който ще бъдат доставени очила с допълнена реалност за астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС, ISS).

„Въоръжени” с HoloLens, астронавтите ще получават виртуална помощ от Земята. Двойка такива очила, разработени от Microsoft, и друго оборудване ще бъдат доставени на МКС с товарна ракета.

HoloLens могат да се използват в два режима. Първият от тях, „отдалечен експерт” („Remote Expert Mode”) свързва астронавта със специалистите на Земята посредством Skype и им позволява да получават не само устни указания, но и в реално време да виждат помощни схеми и рисунки.

Експертите на Земята, от своя страна, ще могат да виждат всичко, което се случва на борда на МКС, сякаш го гледат през очите на астронавтите.

Във втория режим, „процедурен” („Procedure Mode”), астронавтите ще виждат анимирани холографски изображения върху реални обекти. Според авторите на проекта, тази функция ще намали времето за тренировки по управление на апаратурата на станцията.

Шефът на Microsoft Сатя Надела определя съвместния проект с НАСА като невероятен. Компанията се стреми да заинтересува потенциални клиенти на HoloLens, като демонстрира очилата на различни мероприятия, вкл. на изложението на геймърската индустрия E3 в Лос Анджелис и фестивала на рекламата в Кан.

Коментари по темата: „Астронавтите на МКС ще сложат очила HoloLens”

добавете коментар...

  1. ?

    Ще сложат, ама по-късно. Сега очилата гръмнаха с дракона.

Коментар