Селфи вместо пароли в онлайн търговията

MasterCard възнамерява да предложи селфи алтернатива на паролите при онлайн покупки

MasterCard възнамерява да предложи селфи алтернатива на паролите при онлайн покупки

MasterCard ще стартира тази есен пилотна програма за потвърждение на онлайн покупките чрез сканиране на лицето на потребителя.

На завършващия етап от покупката потребителят ще си прави сам снимка със смартфона, или добре познатото селфи.

Според експертите на MasterCard, подобна идентификация е много по-лесна, отколкото въвеждането на пароли, предаде CNN Money. В резултат на селфи иновацията, се очаква рязко да намалее нивото на измамите при онлайн плащания.

В момента MasterCard използва технология за сигурност на онлайн плащанията, наречена SecureCode, която изисква въвеждане на парола за потвърждение на плащанията в интернет. По данни на компанията, тази технология е използвана в 3 милиарда транзакции през миналата година.

Паролите обаче лесно се забравят, те могат да бъдат откраднати или прихванати. Ето защо много финансови компании последваха примера на Apple с използване на пръстови отпечатъци и започнаха да внедряват биометрични технологии за по-голямо удобство на потребителите и повишено ниво на сигурност.

MasterCard ще стартира пилотни програми както с пръстови отпечатъци, така и със сканиране на лица. Първоначално проектът ще обхване 500 потребители и ако тестовете се окажат успешни, операторът ще пусне услугата за всички потребители.

Коментар