Бил Гейтс: Здравето е най-възръщаемата инвестиция

От 1990 г. досега процентът на децата, които умират преди да навършат 5 години е намален наполовина - от около 10 до 5 на сто (източник: @BillGates)

От 1990 г. досега процентът на децата, които умират преди да навършат 5 години е намален наполовина – от около 10 до 5 на сто (източник: @BillGates)

„Когато става въпрос за спасяване и подобряване на човешкия живот, инвестицията в здравето осигурява невероятна възвращаемост – най-добрата, която някога съм виждал”, сподели Бил Гейтс в личния си блог в Twitter.

От 1990 г. досега процентът на децата, които умират преди да навършат 5 години, е намалял наполовина – от около 10 до 5 на сто. „Аз съм оптимист, че можем да съкратим [този процент] наполовина отново до 2030 г., което би предотвратило смъртта на най-малко 61 милиона деца”, допълва Гейтс.

„Ако направим няколко целенасочени инвестиции сега, ние до голяма степен можем да елиминираме разликата в детската смъртност между богатите и бедните страни. Това виждам, когато мечтая за постигане на равенство в здравеопазването в целия свят”, казва основателят на Microsoft, който от няколко години е посветен на благотворителността чрез семейната си фондация.

Спасяването на децата е само една от ползите от инвестициите в здраве. По-рано Бил Гейтс обърна внимание, че чрез подобряване на здравето на майките могат да бъдат спасени 3 милиона живота до 2030 г., а чрез програмите срещу туберкулоза – още 10 милиона. Програмите за превенция срещу СПИН пък имат потенциал да спасят още 21 милиона живота.

„Глобалното здраве е фантастична инвестиция. Тя трябва да бъде основен приоритет в дневния ред на света. Да се изпълнят целите за устойчиво развитие ще изисква много трудни решения, но това не е едно от тях”, смята Бил Гейтс.

Коментар