Бургазлии с достъп до е-услугите на НАП чрез ПИК

„Тази услуга слага край на опашките пред гишетата”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов

„Тази услуга слага край на опашките пред гишетата”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов (снимка: Община Бургас)

Жителите на Община Бургас ще могат да ползват електронни услуги от НАП с помощта на персонален идентификационен код (ПИК), издават безплатно от агенцията. Споразумението между двете институции бе подписано днес от кмета Димитър Николов и и.д. директора на териториалната дирекция на НАП в Бургас Татяна Кънчева.

Потребителите, например, ще могат да проверяват задълженията си за местни данъци и такси, като информацията в онлайн справката ще се визуализира към определена дата.

„ПИК-ът на практика замества квалифицирания електронен подпис, спестява разходи и време на гражданите и дава сигурност. Персоналните кодове на НАП се издават безплатно и не се налага посещение в Общината за заявяване на ползването на електронни услуги”, поясни Татяна Кънчева, цитирана от сайта на Община Бургас.

Вече повече от 25 хиляди бургазлии притежават ПИК. Кодът дава възможност още и за своеобразен дистанционен контрол на работодателите по отношение на данъци, осигуровки и трудови договори, допълни тя.

Кметът Димитър Николов очаква да се увеличи броят на ползващите е-услугите на общината, да се редуцират контактите от типа „лице в лице” и не на последно място да се спестят разходи на гражданите при деклариране и внасяне  на местните данъци и такси.

„Тази услуга слага край на опашките пред гишетата. Бързина, сигурност и удобство заслужават бургазлии при документалните си и всякакви други отношения с администрацията”, каза още кметът.

В кратък срок Община Бургас и НАП ще синхронизират информационните си системи, така че заявяването на електронни услуги чрез ПИК да бъде възможно през сайта на приходното ведомство.

Коментар