Газпром ще ползва руския процесор „Байкал”

Двуядреният процесор Baikal-Т1 ще замени чуждите чипове в контролери за нуждите на Газпром

Двуядреният процесор Baikal-Т1 ще замени чуждите чипове в контролери за нуждите на Газпром

Руският разработчик на процесори „Байкал електроникс” се сдоби с голям клиент в лицето на енергийния гигант Газпром, предадоха медиите в страната.

Байкал и компанията Акситех ще си партнират в проект за промишлен контролер на базата на двуядрен процесор Baikal-Т1. Първите образци на устройството се очакват през ноември тази година.

Ключов клиент на Акситех е „Газпром межрегионгаз” – 100% дъщерно дружество на Газпром с основна дейност продажба на природен газ на територията на Русия. Компанията се нуждае от няколкостотин контролера на Акситех годишно.

Акситех произвежда системи за автоматизация и телеметрия на промишлени и комунално-битови обекти, предимно за газовия отрасъл. Тези системи отчитат енергийните ресурси, управляват оборудването, контролират параметрите и разходите на газ, като при сериозни утечки инициират прекратяване на авариралите участъци от тръбопровода.

Сегашните контролери на Акситех използват процесори чуждо производство. Интересът към руските чипове е продиктуван от търсенето на по-сигурни и импортно-независими технологии от страна на клиентите.

Коментар