AMD обяви сървърна GPU карта с 32GB памет

AMD FirePro S9170 е първото GPU в индустрията с вградени 32 GB ултра-бърза памет GDDR5

AMD FirePro S9170 е първата в индустрията GPU карта с вградени 32 GB ултра-бърза памет GDDR5

AMD направи поредното си голямо обявление в сферата на графичните решения. Технологичният гигант от Сънивейл, Калифорния, въвежда на пазара първата и най-бърза в света сървърна карта с един GPU.

FirePro S9170 идва с поддръжка на OpenCL 2.0 и се базира на GPU архитектура от следващо поколение Graphics Core Next. Картата поддържа до 5,24 Tflops пикова производителност при изчисления с единична точност и до 2,62 Tflops при двойна точност.

Това е първата GPU карта с вградени 32 GB ултра-бърза памет GDDR5 с 512-битов интерфейс и пропускателна способност 320 GBps. Според AMD, картата ще ускори съществено приложенията с интензивно използване на паметта, спрямо предходните продукти от линията.

FirePro S9170 е предназначена за използване в центрове за данни, където се помещават сървърни клъстери на компании от различни индустрии, правителствени и академични инфраструктури.

Моделът S9170 стъпва на успеха на S9150 и посреща нуждите на приложения, свързани с обработка на големи данни, създаване на съдържание и други, които се нуждаят от допълнителна памет.

Новата карта предлага с до 40% по-висока производителност, в сравнение с конкурентните решения, като в същото време използва 10% по-малко енергия, твърди AMD.

В допълнение, FirePro S9170 има с 33% повече памет от конкурентните GPU, което води до подобряване на скоростта на работа, особено при обработка на големи обеми от данни, посочиха още от разработчика.

Сървърното GPU решение се очаква на пазара през третото тримесечие. Цените на FirePro S9170 не бяха съобщени от AMD.

Коментар