РС пазарът се срина през второто тримесечие

68,4 млн. компютри са продадени в периода април-юни, сочат данни на Gartner

68,4 млн. компютри са продадени в периода април-юни, сочат данни на Gartner

Продажбите на персонални компютри през второто тримесечие на годината възлизат на 68,4 млн. броя в световен мащаб. Това е спад от 9,5% спрямо същия период на предходната година, сочи безмилостен анализ на Gartner.

Според анализаторите, резултатът за тримесечието се явява най-големият спад на РС пазара в периода от третото тримесечие на 2013 г. досега. Като цяло за настоящата година, Gartner очаква продажбите на персонални компютри в глобален мащаб да намалеят с 4,4%.

Множество причини водят до този спад, но Gartner откроява три най-важни от тях: укрепването на долара, изчерпването на ефекта от прехода от Windows XP към по-нови версии и очакваната поява на Windows 10.

Най-голям производител на РС остава Lenovo, делът на който е нараснал от 19,1% до 19,7%, въпреки че доставките на компютри с китайската марка са намалели от 14,44 до 13,46 млн. броя.

На второ място е HP. Компанията от Пало Алто, Калифорния запазва дела си от 17,4%, но и при нея доставките са намалели – от 13,17 до 11,92 млн. броя.

Третото място е за тексаския производител Dell, който увеличава пазарния си дял от 13,3% до 14,0, въпреки спада в продажбите от 10,08 до 9,59 млн. броя.

В челната петица са още тайванските производители Asus и Acer с дялове съответно 6,8% и 6,7% от глобалния РС пазар, сочат данните на Gartner за периода април-юни.

Коментар