Облачните услуги на Microsoft ще поскъпнат

Microsoft ще коригира цените на облачните си услуги под въздействие на колебанията на валутните курсове

Microsoft ще коригира цените на облачните си услуги под въздействие на колебанията на валутните курсове

Microsoft планира да повиши цените на облачните си услуги от корпоративен клас. Основната причина за това е поскъпването на долара, предаде The Economic Times.

За намерението на компанията съобщи първо ирландският независим консултант Айдан Фин, който има статут MVP (Most Valuable Professional) в областта на Hyper-V. Очакват се по-високи цени на услуги като Azure, Office 365, CRM Online и Enterprise Mobility Suite – в частност, поскъпването за Европа ще бъде с 11%.

Новата ценова политика на Microsoft за облачните услуги ще влезе в сила от 1 август, но няма да обхване всички страни по света. Според Айдан Фин, Microsoft коригира цените под въздействие на колебанията във валутните курсове.

Така например, не се очаква поскъпване на услугите в САЩ, тъй като доларът е силен спрямо еврото. У нас вероятно облачните продукти на Microsoft ще станат по-скъпи, предвид фиксирания курс на лева спрямо еврото.

Microsoft вече потвърди предстоящото поскъпване на продуктите си. Официалното изявление, цитирано от ZDNet, гласи: „Microsoft периодично преразглежда ценовата си политика в съответствие с условията на пазара… От 1 август 2015 г. ще променим цените на повечето корпоративни облачни услуги в страните от ЕС и Европейската асоциация за свободна търговия”.

Компанията уточнява, че новите цени няма да засегнат действащите корпоративни договори Volume Licensing, а ще важат само за нови договори или обновяване на съществуващи.

Коментар