Jolla загърбва смартфоните, ще развива само Sailfish

Първият смартфон Jolla ще остане и единствен, въпреки успеха на някои пазари

Първият смартфон Jolla ще остане и единствен, въпреки успеха на някои пазари

Създадената от бивши служители на Nokia компания Jolla съобщи през седмицата, че се отказва от по-нататъшната разработка на смартфони. Екипът ще се съсредоточи върху мобилната операционна система Sailfish, под управление на която работи първият Jolla смартфон.

Първият и единствен смартфон на Jolla постигна известен комерсиален успех, заемайки ниша на пазара. Негов наследник обаче не се очаква. За сметка на това, Jolla обещава да развива усилено платформата Sailfish, която се явява алтернатива на възприети широко системи като Apple iOS и Google Android.

Основното предимство на Sailfish e нейната простота и олекотен интерфейс, както и минималният брой предварително инсталирани приложения, за разлика от Android. Екипът на Jolla е амбициран да изведе Sailfish в „първия ешелон” на мобилните платформи, където са Android, iOS и Windows Phone (бъдеща Windows 10 Mobile).

Задачата пред Jolla обаче е доста трудна за изпълнение. Преди да се сравнява с лидерите, Sailfish трябва да преодолее конкуренцията на редица платформи от „втория ешелон”, сред които BlackBerry OS и Tizen на Samsung.

Към момента Sailfish се радва на популярност на някои големи развиващи се пазари като Индия, например. Вероятно бъдещите софтуерни продукти на Jolla ще бъдат ориентирани именно към страните от тази група.

Коментари по темата: „Jolla загърбва смартфоните, ще развива само Sailfish”

добавете коментар...

  1. Trial

    Сега погледнах прес-съобщението им от официялния сайт. По-скоро бих казал, че обмислят разделяне, отколкото напълно отказване от хардуерния бизнес. Нищо чудно да направят джойт-венчър с някой партньорски производител за целта.

    “http://jolla.com/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/53_JOLLA_COMPANY_STRUCTURE_JULY2015_FINAL.PDF”

Коментар