Изграждат оптична мрежа в България с капацитет 800 Gbps

Нова оптична мрежа с капацитет 800 Gbps започна да изгражда телеком операторът Нетера. Стойността на проекта възлиза на 10 милиона евро.
Изпълнена по технология DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing), оптичната мрежа за предаване на данни е най-голямата в региона, твърдят от компанията. На настоящия етап мрежата покрива 24 български града. 
„Нарастващото Интернет потребление и в частност обменът на видео изисква инфраструктура, която да ги обслужи и обезпечи”, каза Невен Дилков, управител на Нетера. „На практика, с новата мрежа полагаме основата всеки в България да гледа онлайн телевизия, филми и музика с качество по-добро от стандартната телевизия в момента“, добави мениджърът.
През март Нетера обяви търг за доставчик на оборудване, който бе спечелен от Nokia Siemens Networks. Новата оптична мрежа е част от Балканска оптична магистрала за пренос на данни (BFOR) от Западна Европа през България за Турция, също проект на Нетера.
DWDM мрежата комбинира и предава множество сигнали на различни дължини на вълните едновременно по едно и също оптично влакно. На практика, едно влакно се превръща в множество виртуални влакна. Така че, ако се мултиплексират осем OC-48 сигнала в едно влакно, капацитетът за пренос на това влакно ще се увеличи от 2.5 Gbps до 20 Gbps. Благодарение на DWDM технологията, единични оптични влакна могат да пренасят данни със скорост до 800 Gbps.
Основно предимство на DWDM технологията е, че е независима по отношение на протоколи и битрейт. DWDM-базираните мрежи предават IP, ATM, SONET/SDH и Ethernet данни и боравят с битрейти между 100 Mbps и 2.5 Gbps.

Коментар