Бензиновите коли ще са по-изгодни и през 2030 г.

Дори и през 2030 година бензиновите коли ще бъдат по-изгодни от електромобилите, твърди анализ на Националната лаборатория Лорънс Бъркли. Прогнозата се базира на изследване, което доказва ползите за екологията от внедряването на автономни електромобили в ролята на таксита.

За частните собственици на автомобили ще остане икономически по-изгодно да притежават кола с бензинов двигател отколкото електромобил, най-вече заради разликата в цените на самите машини.

Но за компаниите от таксиметровия бизнес ще бъде по-изгодно да преминат на електромобили или коли с водородни горивни клетки. Автономните машини ще останат по-скъпи от обикновените, но пък ще позволят на водачите на пестят от гориво, което ще оправдае покупката им.

Прогнозата сочи, че през 2030 г. вредните емисии, които се падат на всеки изминат километър от автономните електрически таксита, ще бъдат с 90% по-малки отколкото при частните бензинови автомобили и с 63-82% спрямо хибридите.

Предполага се, че за разлика от днешните коли, автономните таксита ще бъдат достъпни дори във варианти за превоз само на един или двама пътници. Други техни предимства са възможностите за избор на оптимален маршрут и плавното ускоряване и спиране, които пестят енергия.

Освен това към 2030 г. повечето електростанции ще използват възобновяеми източници на енергия и работата им ще бъде съпроводена с отделяне на по-малко вредни емисии. И въпреки всичко, бензиновата кола ще остане по-изгодна за лично ползване.

Коментари по темата: „Бензиновите коли ще са по-изгодни и през 2030 г.”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Всичко зависи от цените на петрола и бензина съответно. А до 2030 има много време …

  2. :o)

    Ако цялата плетеница корпорации и алчни гъзове на този свят спре да смуче…проблемите с енергийната ефективност и бъдещето на планетата могат да се решат много бързо.
    Една неголяма част от “световното богатство” трупано в ръцете на 0,00000000000005% от човечеството ще стигне за драстични подобрения.

Коментар