Невронна мрежа достигна 160 млрд. параметъра

Изследователи обявиха, че са създали най-голямата в света невронна мрежа. На конференция по машинно обучение в Лил учени от компанията Digital Reasoning представиха своя проект на мрежа, която включва рекордните 160 млрд. параметъра.

За сравнение, създадената преди две години от Станфордския университет невронна мрежа имаше 11,2 млрд. параметъра, а скорошната разработка на Ливъроморската лаборатория достига 15 млрд. параметъра.

Невронните мрежи се изграждат на същите принципи, както и мрежите, образувани от нервните клетки на живите организми. Те включват свързани помежду си процесори и имат способността да се обучават.

Като увеличават размерите на мрежата и я обучават, учените могат да решават все по-сложни практически задачи, вкл. прогнозиране, разпознаване на образи и взимане на решения. В процеса на обучение невронната мрежа придобива способност да открива сложни зависимости между входните и изходните данни, както и да обобщава информацията.

При тестовете със стандартна база от 20 000 аналогии, новата мрежа на Digital Reasoning е постигнала точност от 85,8% при словообразуване, докато мрежата на Станфорд има показател 75%. Един примерен тест е следният – ако от думата „крал” се изключи „мъж”, се получава „кралица”.

Коментари по темата: „Невронна мрежа достигна 160 млрд. параметъра”

добавете коментар...

  1. Така ли?

    Гро,
    Вероятно става дума не за физическата свързаност, модел на свързване, който силно наподобява това, което се случва във биологичния свят. Изказването ти е малко крайно.
    В крайна сметка Изкуствените Невронни Мрежи наистина се градят на сходни принципи.

  2. Stefan Kovachev

    Гро е много прав…

  3. Един примерен тест е следният – ако от думата „крал” се изключи „мъж”, се получава „кралица”.

    Според мен на този тест е претърпяла провал .

    Правилното заключене е: ако от думата „крал” се изключи „мъж”, се получава „жена политик”.

  4. Гро

    вронните мрежи се изграждат на същите принципи, както и мрежите, образувани от нервните клетки на живите организми – названието. Artificial neural networks е просто готино и по никакъв начин не отразява свързването както в живите отганизми. Едиственото общо е че някви неща
    са свързани.

Коментар