Крупна сделка на пазара за колокация

На пазара за дейта центрове тече интензивен процес на консолидация

На пазара за дейта центрове тече интензивен процес на консолидация

Американската компания Digital Realty Trust погълна доставчика на услуги за колокация Telx Group за сумата от 1,89 млрд. долара, което е една от най-големите сделки на пазара за дейта центрове.

Покупката ще позволи на Digital Realty Trust да конкурира по-успешно лидера в услугите за колокация Equinix, който неотдавна също направи важно придобиване. Колокацията е услуга, при която сървърното оборудване на клиентите се хоства в центровете за данни на доставчици като Telx.

Telx оперира над 20 центъра за данни, като половината от тях са наети от Digital Realty. Централата на компанията се намира в Ню Йорк, където са и три от дейта центровете й.

Общата площ на дейта центровете, поддържани от Telx, възлиза на 120 хиляди квадратни метра, а броят на мрежовите връзки надвишава 50 хиляди. Клиенти на Telx са както малки компании, така и глобални играчи, които се нуждаят от цял етаж със сървърно оборудване.

Digital Realty обслужва клиенти като IBM и Facebook, които наемат големи инфраструктури в нейните центрове за данни. Напоследък компанията проявява нескрит интерес към услугите за колокация, които принципно са печеливши, но трудни за развитие от нулата.

Ето защо Digital Realty поглъща вече утвърден доставчик на колокация. По данни Synergy Research за първото тримесечие на 2015 г., Telx влиза в Топ 20 на доставчиците за услуги за колокация, докато Digital Realty заема второ място на пазара за дейта центрове след Equinix.

През май тази година Equinix придоби британския си конкурент Telecity Group за 3,6 млрд. долара. В сектора тече консолидация – през февруари операторът Zayo Group купи компанията Latysis за 675 млн. долара, а AT&T разпродаде своите центрове за данни на обща стойност 2 млрд. долара.

Коментар