Toshiba Satellite Click Mini – елегантен сензорен хибрид

toshiba_click_mini_3

Интересът към хибридните компютри нараства и ето, че на пазара дефилира наскоро бюджетно решение, способно да осигури добра производителност срещу съвсем достъпна цена. Това е по-скоро таблет, който може да се свърже с външна докинг-станция с USB порт, физическа клавиатура и допълнителна батерия, за да се ползва и като ноутбук. Моделът ни беше предоставен от Toshiba за тестване и ето какви са впечатленията ни от него:

Дизайн и удобства

Toshiba Satellite Click Mini се състои от две части – основно таблетно тяло и докинг-станция, поместени в пластмасови корпуси, което е предпоставка за достъпна цена на хибрида. Бялата одежда на това леко устройство изглежда елегантно.

toshiba_click_mini_4

Задната страна на таблета е покрита с бяла, матова пластмаса – съвсем изчистена, гладка, без дразнещи окото детайли. Единствено лещата на 5-мегапикселовата камера може да привлече погледа. На другата страна на таблета е разположена 2MP камера, която гледа към лицето на потребителя редом с 8,9-инчов Full HD дисплей. Е, той можеше да бъде обгърнат от малко по-тънка рамка, защото черните ивици с ширина 19 мм лесно отвличат вниманието. Но все пак Click Mini е бюджетно решение и подобни компромиси са оправдани.

toshiba_click_mini_7

Страничните зони са относително тънки – 9,8 мм за таблета и 19,9 мм за цялото устройство с докинг-станцията. Отляво има Windows бутон, microSD слот, мини HDMI, говорител, 3,5 мм жак за слушалки и микро-USB порт за зареждане и пренос на данни. Отдясно пък са разположени бутон за включване, двуполюсен бутон за силата на звука и още едно говорителче. Отдолу на таблета има само три компонента – две дупки за закачване към докинг-станцията и лентов порт за свързване на двете тела.

toshiba_click_mini_8

Докинг-станцията осигурява допълнителен порт USB 2.0 ( който щеше да е по-добре да е USB 3.0, но това не е голям проблем). До него има картов слот за SD карта. Отвътре обаче станцията изглежда много по-секси. Toshiba са останали верни на слабостта си към дизайна, което се вижда в клавиатурата. Тя е малка и без съмнение не е предназначена за продължително и интензивно писане – както е при всички устройства с компактен размер, но островният дизайн, черните клавиши с бели букви и големият им размер са най-доброто възможно решение в случая.

toshiba_click_mini_11

Въпреки, че екранът е сензорен, от Toshiba са вградили и изцяло функционален тъчпад, който е много отзивчив и работи чудесно. Натискането на бутоните на прилежащата „мишка” е леко и лесно, без излишно усилие. Всъщност без никакво усилие!

toshiba_click_mini_9

Точно над клавиатурата има малък продълговат бутон за откачване на таблета от докинг-станцията. Двете части лесно се отделят една от друга. Е, някои производители решават да направят разделянето още по-лесно и изобщо без бутони, но в случая здравото скрепване може да е предимство при работа в условия на мобилност и разнородни работни условия. Пантите са здрави, много яки, може би доста стегнати, но това не е непознато в света на ултра-компактните устройства.

toshiba_click_mini_10

Накратко, всичко, което може да се очаква от бюджетно устройство от този вид, е налично. Двете тела заедно тежат 0,99 кг – лекотата на това елегантно устройство го прави лесно за носене, включително и в дамска чанта или детска раница.

Картина и звук

Toshiba Satellite Click Mini използва Full HD IPS (1920х1200) мултитъч дисплей с 8,9-инчов панел и съотношение 16:10. Гъстотата на пикселите е 254 ppi (пиксела на инч). Изображението се вижда добре и под ъгъл от 45 градуса с минимално затъмняване.

toshiba_click_mini_5

Яркостта на екрана е достатъчна за работа в силно осветена среда. Цветовете са реалистични, а лабораторните тестове показват, че се възпроизвеждат много добре. Черното е доста плътно и без оттенъци.

Работната честота не създава проблеми и не предизвиква дразнене на очите. С две думи, екранът е много добър – по-добър би бил само, ако е с по-голям размер.

Звукът е с добро качество благодарение на стерео-колонките с технология Dolby Digital Plus. Поддържат добре и ниски, и високи честоти.

Предвидена е и функционалност за безжичен дисплей. Освен това компютърът разполага с приложение TruCapture за заснемане на информация от документи и бели дъски. Печатните думи и образи, заснети с TruCapture, могат да бъдат търсени и прехвърляни лесно в други приложения, благодарение на функцията за разпознаване на знаци.

Батерия

19,5-ватчаса би трябвало да са достатъчни за цял ден при нормална работа на компютъра – сърфиране в интернет, писане и др. При браузване с посещение на около 70 сайта устройството издържа около 5,40 часа работа. Гледането на видео осигурява малко над 6 часа работа. Батерията се зарежда дълго време, защото тегли ток от микро USB 2.0 порта на таблета, но като се има предвид, че на такива устройства не се работи продължително и интензивно, това не е проблем.

toshiba_click_mini_14

Интересното е, че всъщност има две батерии – една в таблета и една в докинг-станцията. Ако се разчита само на тази в таблета, то времето за работа би било приблизително наполовина. При работа с устройството първата батерия, която се разрежда, е тази на докинг-станцията.

Свързаност

Безжичните връзки в това устройство осигуряват най-често ползваните комуникации – Click Mini поддържа Wi-Fi 802.11b/g/n и Bluetooth 4.0.

toshiba_click_mini_12

Наред с това са налични 1 USB 2.0 порт (на докинг-станцията), 1 микро USB 2.0 порт (на таблета), 1 микро HDMI (на таблета), жак за слушалки и микрофон, 1 SD картов четец (на докинг-станцията) и 1 микро SD картов четец на таблета.

Производителност и памет

Процесорът в Click Mini е 4-ядрен Intel Atom Z3735F – енергийно-ефективен, изработен по технология „силиций върху изолатор” и често използван за бюджетни таблети и устройства 2-в-1. Поддържа както Android, така и Windows. Работната му честота е 1,33GHz и може да се увеличи до 1,83GHz, благодарение на технологията „Burst frequency”, има 2 MB кеш. Графичното решение е  Intel HD Graphics.

toshiba_click_mini_6

Заедно с RAM памет от 2GB (DDR3, 1333MHz) и твърдотелен диск, процесорът осигурява прилична производителност, достатъчна за браузване, писане и гледане на видео.

Носителят на данни – SSD дискът – е с капацитет 32GB, което е относително малко пространство за съхранение на информация, така че мераклиите да носят тук много музика или филми е по-добре да използват допълнителна външна памет.

В заключение

На път, по време на кратка разходка, за бърза работна среща – Toshiba Satellite Click Mini е атрактивно хибридно устройство на достъпна цена (около 600 лв. с Windows 8.1). Със своя отлично работещ сензорен дисплей с наситени цветове моделът се явява чудесен личен помощник за разглеждане и показване на снимки и видео-материали, сърфиране в интернет, гледане на филми. Физическата клавиатура прави писането значително по-удобно, отколкото при традиционния таблет с виртуална клавиатура.

toshiba_click_mini_1

Комуникационните му способности покриват всички популярни сценарии на работа – връзка в локална мрежа, свързване с телефон, с външни носители на данни и „флашки”, както и с памети от фотоапарати. С малкото си тегло и компактни размери, Click Mini е лесен за носене и се побира удобно във всяка раница и дори в дамска чанта!

Хибридът идва с абонамент за Microsoft Office 365 Personal за една година, 60 минути за разговори в Skype на месец към цял свят, включено 1TB OneDrive облачно пространство и 2 години европейска гаранция (важи за цяла Европа) както за физически, така и за юридически лица.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Toshiba Satellite Click Mini – елегантен сензорен хибрид”

добавете коментар...

  1. Lozan

    Приятна джаджа и на съвсем поносима цена. Добро е ревюто, мерси!

  2. Атанас

    Бижу е за тази цена, кой го продава моля напишете

  3. Ethernet

    не видях да има етернет, само безжична връзка май?

  4. Димитър

    Отново доста нахална реклама, представена за новина. Няма новина, други компании отдавна имат подобни устройства, дори някои – на по-ниски цени.

    Качествената журналистика се познава по спазването на жанровите граници – новината е само фактологическо изложение, коментарът е ясно маркиран като авторова позиция и не смесва фактите с тълкуването им, а рекламата е реклама и отговаря на понятието си.

  5. maxobg

    само за сведение ,имам asus
    таблет с докинг станция от преди 5 години и не виждам никаква новина ,освен може би ,че toshiba са сложили Win.8 ,което не ми се струва голямо предимство.поне обявете ,че е платена публикация

Коментар