Холандия ще строи първия пластмасов път

plastic-road_top

Конструкцията на пластмасовото платно позволява вътре в пътните модули да се поставят различни кабели (източник: VolkerWessels)

В близките три години Холандия може да построи първия в света пластмасов път. Като материали ще се използват преработени пластмасови бутилки, съобщи Гардиън.

Пилотният проект в Ротердам е предложен от компанията VolkerWessels, а в бъдеще в страната могат да се появят пластмасови пътища както за автомобили, така и за пешеходци.

Според авторите на проекта, пластмасовото платно е по-надеждно от асфалта, може да издържа на температури от -40 до +80 градуса по Целзий и изисква по-малко поддръжка.

Още едно предимство на новата технология е скоростта на изграждане на пластмасовия път – тя е три пъти по-висока, отколкото при асфалтовите пътища. Остава открит въпросът с екологията, тъй като още не е ясно колко чиста ще бъде преработката на пластмасовите бутилки в пътно платно.

Предполагаемата конструкция на пластмасовото платно позволява вътре в пътните модули да се поставят различни кабели, както личи от публикуваните илюстрации на проекта.

Коментари по темата: „Холандия ще строи първия пластмасов път”

добавете коментар...

  1. Slavi

    Няколко пъти бях на почивка точно в Ротердам.Толкова е иновативен този град, че изобщо не се учудвам.

  2. Tutmos

    Жива да не бях!

Коментар