Космически апарат ще добива полезни изкопаеми

Космическият апарат Arkyd 3 Reflight е част от амбициозния план на частна компания за добив на полезни изкопаеми от недрата на астероидите

Космическият апарат Arkyd 3 Reflight е част от амбициозния план на частна компания за добив на полезни изкопаеми от недрата на астероидите

Експериментален апарат за добив на полезни изкопаеми беше успешно пуснат от Международната космическа станция (МКС, ISS). Устройството е разработено от компанията Planetary Resources и се нарича Arkyd 3 Reflight (A3R).

Идеята на Planetary Resources е да добива полезни изкопаеми от недрата на астероидите. На първо време, става въпрос за добив на платина, иридий и родий, съобщи Gizmag.com.

Огромните запаси от тези ресурси в космоса ще позволяват на компанията да постигне внушителни печалби, въпреки големите разходи, свързани с изследвания, пускане на специализирани апарати и доставка на полезните изкопаеми до Земята.

A3R трябваше да бъде доставен на МКС още през миналата година, но апаратът беше унищожен от взрив на ракетата Antares. Вторият екземпляр стигна до космическата станция през април 2015 г., благодарение на SpaceX Falcon 9.

Мисията на A3R е разчетена за три месеца. През този период ще бъдат тествани базови системи, в частност – авиокосмическата електроника, средствата за контрол и бордовият софтуер.

По-късно през годината Planetary Resources ще пусне голям апарат Arkyd-6 (A6), на който ще бъдат тествани системи за стабилизация в пространството и управление на захранването, средства за комуникации и специализирани сензори.

В бъдеще тестваните технологии и модули ще се използват в състава на космическия телескоп Arkyd 100, който ще има за задача да идентифицира най-подходящите за експлоатиране астероиди. Същинският добив на полезни изкопаеми от космоса ще започне след 2030 г.

Коментари по темата: „Космически апарат ще добива полезни изкопаеми”

добавете коментар...

  1. Копач

    И я че зеем мотичето и че одим да копам злато и платина у космоса 🙂

Коментар