НАСА има план как да унищожи безопасно МКС

МКС се намира в ниска околоземна орбита, в разредените горни слоеве на земната атмосфера (снимка: НАСА)

НАСА планира да похарчи около 1 милиард долара за правилното и безопасно унищожаване на Международната космическа станция (МКС), която е по-голяма от футболно игрище, тежи почти 450 тона и в крайна сметка ще падне на Земята.

В близките месеци НАСА ще оцени търговските предложения за превозни средства, способни да „изведат от експлоатация” МКС. Унищожаването на МКС е планирано за началото на следващото десетилетие, но вече е „чувствителен въпрос за аерокосмическото инженерство и международната дипломация”, отбелязва Scientific American.

МКС се намира в ниска околоземна орбита, в разредените горни слоеве на земната атмосфера. Без редовни ускорения, космически кораб в ниска земна орбита губи скорост и височина, като в крайна сметка слиза достатъчно ниско, за да се разпадне и изгори, докато се потапя в атмосферата.

В момента надморската височина на МКС се осигурява главно от руските товарни кораби “Прогрес”. Закачен за МКС, товарният кораб от време на време включва двигателите си, за да коригира орбиталната височина.

Теоретично НАСА може да издигне МКС на достатъчна височина, така че тя напълно да напусне земната атмосфера. Това обаче би било твърде скъпо и все пак ще има опасност от образуване на огромни количества отломки, които могат да повредят сателитите.

Остават два варианта – контролирано или неконтролирано деорбитаране. Вторият вариант е много опасен, поради големия размер на станцията.

НАСА казва, че най-безопасният начин да върне МКС обратно на Земята е да я „изхвърли” в слабонаселената част на Южния Пасифик, за да намали вероятността от причиняване на щети.

Коментар