Русия се оттегля от МКС след 2024 г. Какво следва?

Дежурствата на МКС ще трябва да се пренаредят след оттеглянето на Русия през 2024 г. (снимка: CC0 Public Domain)

Новоназначеният шеф на Роскосмос Юрий Борисов обяви на среща с президента Владимир Путин, че Русия официално ще се оттегли от Международната космическа станция (МКС) след 2024 г. Това обаче поставя бъдещето на космическата лаборатория в опасност, реагира световната научна общност.

Руско-украинският конфликт продължава вече шести месец и отношенията между Русия и Запада достигнаха редица крайности. До този момент те не засягаха работата на научните екипи, свързани с космическите разработки – и Роскосмос, и НАСА, и ЕКА даваха ясни знаци, че научните изследвания не бива и няма да бъдат повлиявани от геополитическите събития.

В крайна сметка политическата ситуация не беше посочена като мотив за решението, но основанието е свързано с наложените от Запада санкции спрямо Русия. Причината е в разходите и безопасността на руските членове на екипажите, поддържащи станцията в добро състояние до планираното ѝ извеждане от експлоатация през 2030 г.

Борисов увери, цитиран от ТАСС, че Русия ще изпълни всичките си задължения, но няма да продължи ангажимента си към МКС след 2024 г., потвърждавайки позиция, заявена от бившия ръководител на Роскосмос Дмитрий Рогозин през април. Част от руските екипажи, които ще пътуват до МКС, ще летят на борда на SpaceX Crew Dragon.

Глобалната научна общност е силно разтревожена от решението на Русия. Страната има планове да разработи своя собствена руска орбитална сервизна станция (ROSS), но какво ще се случи с руските модули, скачени с МКС, все още е неясно. Те могат да бъдат оставени и деактивирани, контролът им може да бъде прехвърлен на другите партньори на МКС или могат да бъдат отделени за новата руска станция или пък изгорени в земната атмосфера.

Друг проблем е оцеляването на самата МКС. В момента космическата лаборатория разчита на руските товарни кораби „Прогрес“, които осигуряват периодични тласъци, за да я издигат на по-голяма надморска височина, така че да не се допуска снишаването и разпадането ѝ.

Без подобна намеса станцията ще зависи от товарните кораби „Cygnus“ на Northrop Grumman и подобни космически кораби, които да осигуряват необходимите орбитални корекции. Но тяхната способност да правят подобни намеси е все още в експериментална фаза.

Оттеглянето на Русия също така ще предизвика промени в ротацията на екипажите, поддържането на заетостта на станцията, грижите по нейната поддръжка и научните проекти.

Коментар