НАСА разкри план за сваляне на МКС от орбита

10-тонната структура на МКС ще бъде изтласкана до земната атмосфера, където да изгори, а отломките да паднат в океана (снимка: CC0 Public Domain)

НАСА разкри окончателните планове за извеждане от експлоатация на Международната космическа станция, когато нейният полезен живот приключи в края на десетилетието. Сега агенцията търси предложения за нов космически кораб, който да бъде използван за насочване на станцията, така че тя да изгори в земната атмосфера.

Според настоящата политика, НАСА и нейните международни партньори възнамеряват да експлоатират МКС до 2030 г. Дотогава основната ѝ структура ще достигне пределната си умора и няма да може да продължи безопасно да приема астронавти. Проблемът е как безопасно да се отървем от 100-тонната конструкция, витаеща около Земята.

Избутването на МКС в по-висока орбита не е осъществимо поради огромните количества енергия, необходими за това, и натоварванията, които ще паднат върху космическия кораб, които могат да го съсипят. Алтернативата е да се извърши контролирано спускане в атмосферата. Тогава станцията ще изгори и всички оцелели отломки ще паднат в някой необитаем океански регион.

Първоначалната идея беше да се използва серия от руски роботизирани товарни кораби „Прогрес“, за да се изтласка МКС в желаната орбита за контролираното падане. Но едногодишно проучване от НАСА и партньорите показа, че опцията „Прогрес“ няма да сработи според очакваното. Неизказана причина за промяната в плана може да е и геополитическото напрежение между Русия и страните, които се явяват партньори по проекта за МКС.

Като алтернатива НАСА потърси частни компании, които да разработят превозно средство за деорбитиране на МКС. Новият кораб може да бъде или модификация на съществуващ, или изцяло нов.

На кандидатите се предлага твърда фиксирана цена плюс „споразумение за инициатива“ за покриване на дейностите по проектиране, разработка, тестване и оценка, последвано от действително изграждане и внедряване. Тъй като в проекта няма място за грешки, бъдещият космически кораб ще има само един шанс да изпълни мисията си. Затова НАСА очаква проектът да включва „голяма доза резервираност“, тоест всичко да е многократно подсигурено.

Коментари по темата: „НАСА разкри план за сваляне на МКС от орбита”

добавете коментар...

  1. Оле мале

    Микро пробиви?Веднъж откриват на борда на МКС отвор с диаметър 2мм от микро метеорит.Астронавт я запушва с пръста си а после с лента и епоксидна смола.На сред вакуум …. с пръст …. хубава история!

  2. Anonymous

    Някой умньо ,по-горе тук, да е чувал за умора на материала, за микропробиви, за износване на системите? Не, нали? То ако можеше да се надграждат старите Москвичи, още щяха да се карат. Стареят технологиите, материалите, в условията на космически вакуум и металите се изпаряват. Затова насочено трябва да се свали в Тихия океан,за да не се разпадне и да не почне да пада по целия свят.

  3. D.S.

    Това е напълно излишно може да сложат нова станция и да свържат старата и да използват материали от старата за да я уголемят и в същото време ще спестът пари време и е по добре отколкото да игрори и тъкмо ще рециклират а не да я хвърлят все едно 5 пари не струва просто е жалко.

  4. Габдулла

    Инженер Ганев за нула време ще намери решение на проблема.

  5. Груйо

    Още пари на вятъра..

  6. Оле мале

    Мъск ще ходи на Марс,не го занимавайте.МКС в момента е подводна станция в учебния басейн на НАСА……споко!

  7. Викайте Мъск

    Толкова ли е трудно да повикат И.Мъск.

Коментар