Bosch прави квантов цифров близнак на своя фабрика

Завод за Bosch ще се сдобие с квантов цифров близнак (снимка: Bosch)

Компанията за квантови изчисления Multiverse Computing обяви съвместен изследователски проект със завода за автомобилна електроника на Bosch в Мадрид. Той предвижда използване на силата на квантовите изчисления за създаване на цифров близнак на фабриката.

Multiverse внедрява оптимизационни алгоритми на квантова основа в Bosch, която пък доставя електронни компоненти на редица OEM производители по света. Софтуерното решение на Multiverse ще използва данни за оценка на производителността на отделни компоненти на оборудването, както и на по-цялостни системи и производствени процеси.

Целта на начинанието е подобряване на контрола на качеството и на цялостната ефективност, включително управлението на енергията и отпадъците.

„Сътрудничеството с Multiverse е фокусирано върху подобряване на производителността и конкурентоспособността на нашата фабрика чрез изследване на използването на квантови инструменти за машинно самообучение, съобразени с нашата глобална стратегия за интелигентна фабрика,“ заяви Карлос Конде, технически вицепрезидент на фабриката на Bosch в Мадрид.

„Имаме големи очаквания относно резултатите от разработването на алгоритми, използващи нашите „големи данни“, и се надяваме да разпространим това знание в цялата организация на Bosch“, допълва Конде.

Компаниите очакват резултатите от текущата фаза да са готови по-късно тази година. Потенциалната интеграция в производствена среда в съоръженията на Bosch ще дойде след това.

„Това е едно от първите приложения на квантовите изчисления в сферата на т.нар. цифрови близнаци,“ посочи Енрике Лизасо Олмос, главен изпълнителен директор на Multiverse Computing.

Настоящите усилия за въвеждане на технологиите на „Индустрия 4.0“ във всичките 240 завода на Bosch вече са довели до това, че са налице 120 000 свързани машини и повече от 250 000 устройства.

Коментар