Windows 10 ще живее десет години

Жизненият цикъл на операционната система Windows 10 ще продължи до средата на следващото десетилетие, съобщи официално Microsoft на корпоративния си уеб сайт, посветен на Windows.

Основната поддръжка на Windows 10 ще продължи до 13 октомври 2020 г., а разширената – до 14 октомври 2025 г. (източник: Microsoft)

Основната поддръжка на Windows 10 ще продължи до 13 октомври 2020 г., а разширената – до 14 октомври 2025 г. (източник: Microsoft)

Безплатната основна поддръжка ще приключи на 13 октомври 2020 г. След това започва период на разширена поддръжка, който ще продължи до 14 октомври 2025 г., т.е. Microsoft ще се грижи за актуалността и сигурността на системата в продължение на 10 години.

В периода на основната поддръжка потребителите могат да заявяват промени във вида и функциите на системата, да получават обновления на сигурността и на възможностите, да разчитат на безплатна поддръжка по телефона и интернет.

В рамите на разширената поддръжка потребителите ще продължат да получават безплатно само обновления на сигурността.

За сравнение, жизненият цикъл на Windows XP беше 13 години, на Windows Vista – 10 години, а на Windows 7 и Windows 8 е по 11 години. Новата ОС излиза официално на 29 юли тази година безплатно за потребителите на лицензни копия на Windows 7 и Windows 8.1.

Коментари по темата: „Windows 10 ще живее десет години”

добавете коментар...

  1. Р.Пенев

    Тя не е излезнала, а казва, че не била приемана добре от потребителите.Да излезне официално и, ще видим!

  2. Стойков

    Ако са казали, че това ще е последната версия на Windows и че животът и ще е 10 години, значи можем да се надяваме че слеф 10 години няма да има вече Windows 🙂

  3. БГ

    Saever ти на коя планета живееш, че казваш, че много потребители били недоволни? Точно обратното е. Смени си хапчетата!

  4. Petrov

    Преди 2 месеца казаха, че Windows 10 щял да е последната версия, сега и определиха докога му е срока. Има ли нещо въобще което и те да знаят със сигурност, освен цените, които да слагат?

  5. Saevar

    ще живее 10 години ама дали ще ги доживее…. като анализираме че десятката не се приема добре сред потребителите, че много потребители вече слабо ползват настолни компютри (освен в офиса) и са предимно на сматфони а при смартфоните лидерската позиция е чужда за Майкрософт просто по добре да се фокусират върху сървърите си и да пооправят тоя powershell че е много объркващ понякога…..

Коментар