Над 70% ръст при ултрамобилните компютри

Пазарът на ултрамобилни устройства (UMD) ще отбележи ръст от 72,3% през настоящата година, прогнозира компанията Research and Markets. Ще продължи да расте стабилно и пазарът на настолни РС и лаптопи, който е движен основно от мобилните компютри.
Макар и да бележат бум, UMD устройствата все още са възпирани от липсата на адекватна инфраструктура за ефективното им използване. Не е изчистен и бизнес моделът за продажби на този клас компютри, който да донесе сериозни печалби на предприемачите.
Все още не са установени типовите размери на UMD-тата и стандартите на потребителския интерфейс. Анализаторите отчитат тенденция към производството на устройства за мобилен достъп до интернет да се насочват компании, които не са свързани с РС бизнеса.
В сегмента на лаптопите се очаква ръст от 15,4% през настоящата година. В същото време продажбите на настолни РС ще се увеличат едва с 0,1%, посочват от Research and Markets. Едва през 2009 или 2010 година обаче лаптопите ще задминат по обем на продажбите настолните РС, твърдят анализаторите.

Коментар