Microsoft обяви изискванията за Windows 10

Изискванията към хардуера за новата операционна система Windows 10 са аналогични на тези за Windows 8

Изискванията към хардуера за новата операционна система Windows 10 са аналогични на тези за Windows 8

Microsoft публикува минималните хардуерни изисквания за операционната система Windows 10. При инсталиране на настолен РС или ноутбук, машината трябва да има процесор с тактова честота поне 1GHz, не по-малко от 1GB оперативна памет за 32-битовата версия и минимум 2GB за 64-битовата, а дисковото пространство да бъде съответно 16GB и 20GB.

Компютърът трябва да разполага с екран с резолюция поне 800×600 пиксела и диагонал не по-малък от 8 инча, да поддържа възможност за свързване към мрежи Ethernet или Wi-Fi. Изискването към графичния контролер а да поддържа библиотеката DirectX 9.

Посочените дотук минимални изисквания са аналогични на тези за операционната система Windows 8. Допълнително условие за инсталиране на Windows 10 е наличието на криптопроцесор, съгласно спецификацията Trusted Platform Module (TPM), предназначен за изпълнение на кодиращите задачи. В първата година след излизане на RTM версията на Windows 10, наличието на този модул не е задължително.

Що се отнася до смартфоните, на които ще работи Windows 10 Mobile, изискванията са по-строги. Така например, обемът на оперативната памет е свързан с резолюцията на екрана, а между дисплея, бутоните и долния край на корпуса трябва да има определено разстояние – не по-малко от 4 мм.

Минималните изисквания за работа с Windows 10 Mobile предвиждат 512MB оперативна памет при екран с резолюция от 800×480 до 854×480. Ако резолюцията е 2560×2048 пиксела или по-голяма, обемът на оперативната памет трябва да бъде не по-малък от 4GB. Диагоналът на екрана не може да достига 8 инча.

Смартфоните на база Windows 10 Mobile ще могат да работят само с процесори от Qualcomm и Intel – допускат се 8 чипа от Qualcomm и 1 от Intel. Минималният капацитет на вградената флаш памет е 4GB, като поне 1GB от тях трябва да бъде достъпен за потребителя.

Windows 10 излиза в края на юли. Потребителите на легални копия на Windows 7, 8 и 8.1 ще могат да ъпгрейдват системите си до новата ОС безплатно в продължение на една година.

Коментар