Популярният uTorrent е пълен с вируси

Масово използваният uTorent съдържа няколко зловредни програми, алармират антивирусите

Масово използваният uTorent съдържа няколко зловредни програми, алармират антивирусите

Най-популярният торент клиент, uTorrent, се оказа пълен със зловредни програми, според няколко антивируса, вкл. от Eset, Symanteс и GData. Браузърът Chrome пък блокира зареждането на инсталационния пакет на клиентското приложение.

В една от последните версии на uTorrent са открити две заплахи – Trojan.Win32.Generic!BT и модификацията Win32/OpenCandy.C, съобщи TorrentFreak. Троянецът позволява на атакуващите да получат отдалечен достъп до компютъра на жертвата.

Втората заплаха, OpenCandy, представлява нежелан софтуер на американската компания SweetLabs. Тази програма добавя ненужни на потребителя рекламни модули при инсталиране на легитимни приложения. Много често жертвите на OpenCandy нямат възможност да се откажат от инсталирането.

uTorrent е основен източник на доходи за BitTorrent, разработчик на едноименния протокол за обмен на торенти. Компанията печели от реклама в приложенията, както и от партньорски споразумения за интегриране на допълнителни програми в инсталационния пакет на BitTorrent.

Смята се, че причина за реакцията на антивирусните продукти спрямо BitTorrent е именно наличието на вграден софтуер от партньори на разработчика. И досега са откривани заплахи в uTorrent, но за първи път шест антивируса сигнализират за проблем.

Коментари по темата: „Популярният uTorrent е пълен с вируси”

добавете коментар...

  1. Александър

    Мда..според скорошни проблеми и оценки,мисля антивирусните са прави..

  2. Пламен

    Аз още си ползвам версия 2.0.4 и ми е през оня за новите им буламачи с един куп реклами, апликации, вируси и какво ли не.

  3. Бацо

    И понеже тук стана въпрос за OpenCandy, упорит адуеър, който имах преди няколко години, ще кажа само, че намерих най-ефикасната програма за такъв тип зловреден софтуер по windows. Казва се AdwCleaner. Това е малка програма, която сканира за зловреден софтуер, само когато и кажеш, не е постоянно включена и се обновява доста често. Програмата е безплатна и е на френска компания. Ако някой има желание, може да я исзледва и да напише статия за нея.

  4. Бацо

    Не става въпрос за Torrentfreak, а за Virustotal. Сега отиди на сайта “www.virustotal.com”, щото не си прочел статията докрая и там си качваш файла в който се съмняваш, например utorrent.exe и получаваш като резултат какво дават всички отделни антивирусни програми. За текущия utorrent.exe е видно, че 7 антивирусни програми го откриват като зловреден софтуер, а други 55 не го откриват. Изводите си направете сами!

  5. Ramiress

    Откога Torentfreak стана официоз?
    Току-що тествах с последните версии на упоменатите програми и няма и помен от каквито и да било заплахи, нито в инсталационния файл, нито в инсталационната директория.

    БАЦО е споделил линк според когото… uTorrent e е чист като сълза: “http://utorrent.en.lo4d.com/virus-malware-tests”
    (Странното е, че в сайта са подложили на тест някаква си версия 3.4.4.40760, а в официалния сайт на uTorrent версията е 3.4.3 build 40760.)
    “http://www.utorrent.com/downloads/win”
    Или тестваната версия е БЕТА или тия мишоци не са обективни, ама никак.

    Така или иначе Malwarebytes Anti-Malware (последната версия) и ESS 8, също не показват зараза от каквато и да е заплаха.

    Извод:
    Не вярвайте на всичко и на всеки, а просто бъдете по-предпазливи!

  6. Любо Питен

    За тези които не им се разделя с Winдос да пробват “Transmission-Qt”
    Програмата е перфектна без реклами, плеари и всичките други простотий.
    Сваля торенти, нищо повече и нищо по-малко.

  7. Боби

    Май си прав колега тествах всички торент клиенти и пищи на всичките луда работа.

  8. Бацо

    Ами то Malwarebytes пищи при всички торент клиенти мисля. Ето какво показват нормалните антивирусни за qBittorrent “http://qbittorrent.en.lo4d.com/virus-malware-tests”

  9. Боби

    От всички който тествах само при tixati антивирусната не писна.

  10. Боби

    qBittorrent също е в черния списък.Malwarebytes пищи от него.

  11. Уруд

    Thank you ! Трием веднага да иба кочито да иба

  12. Бацо

    Deluge – отворен код, работи на всички операционни системи
    qBittorrent – с отворен код, работи на всички операционни системи
    Tixati – затворен код, работи на всички операционни системи
    Vuze – отворен код, работи на всички операционни системи (изисква Java)
    Transmission – отворен код, работи на всички операционни системи (изисква отделен графичен клиент) и много други.

  13. Роско

    Моля, предложете алтернатива. Признавам си, че съм пълен лаик и нищо не разбирам. Благодаря!

  14. Бацо

    Еми, след добива на биткоинти без знанието на потребителя, сега и вируси, adware, spyware и др., остана само да използват и ransomware! Който го е страх от мечка да ползва само програми с отворен код. Този зловреден код там не може да проходи!

  15. Генве

    Слава богу отдавна не го ползвам.

Коментар