Макс ще ползва телеком мрежата на Мтел

заяви главният изпълнителен директор на Мтел - Танасис Кацирубас

Споразумението за национален роуминг ще увеличи конкуренцията на телеком пазара у нас, заяви главният изпълнителен директор на Мтел -Танасис Кацирубас

За първи път у нас мобилен оператор ще ползва мрежата на друга телеком компания. Споразумението за споделяне на мрежи на българския телеком пазар е факт, след като Мтел и Макс сключиха договор за национален роуминг.

През май 2014 г. Макс предложи 4G LTE услуги и започна преговори за национален роуминг. В момента 4G мрежата на оператора покрива почти 40% от населението на страната.

„Мтел е телекомът, който отговори на искането на Mакс и ще предостави национален роуминг. Смятаме, че това допълнително ще увеличи конкуренцията сред телекомите у нас“, коментира главният изпълнителен директор на Мтел Танасис Кацирубас.

При националния роуминг оператор с ограничено собствено покритие (Макс) използва мрежата на вече утвърден телеком (Мтел) срещу заплащане на едро и предлага услуга от свое име по цени на дребно, които определя сам. В конкретния случай, клиентите на Макс ще ползват неговата мрежа в големите градове, но след като излязат от зоната му на покритие, услугата им ще се прехвърля към мрежата на Мтел.

“Договорът е много важна стъпка за целия телеком пазар”, заяви главният изпълнителен директор на Макс Нейчо Величков. По неговите думи, две иновативни компании обединяват сили в интерес на българските потребители, за да предоставят услуги от следващо поколение.

Националният роуминг ще направи пазара по-конкурентен, тъй като поощрява навлизането на нови мобилни оператори и им дава възможност да предложат повече услуги на клиентите си. Споделянето на инфраструктура е новост за България, но вече се наблюдава като тенденция в развитието на мобилните пазари в световен и европейски мащаб.

Telekom Austria Group, от която Мтел е част, също има значителен опит като ползващ или предоставящ национален роуминг оператор в различните страни, където работи, например в Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония.

Коментар