Nokia отново иновира с 3D камерата OZO

OZO има формата на сфера, на повърхността на която са разположени  оптични сензори и микрофони

OZO има формата на сфера, на повърхността на която са разположени оптични сензори и микрофони

Nokia даде ясен сигнал, че разработката на иновативни продукти в сферата на развлекателната индустрия и потребителската електроника ще бъде част от дейността й, въпреки продажбата на бизнеса с телефони на Microsoft.

Финландската компания представи днес нов продукт за виртуална реалност, наречен OZO. Устройството представлява специализирана камера за нуждите на професионалисти, които създават съдържание.

OZO има формата на сфера, на повърхността на която са разпределени осем оптични блока със сензори и същият брой микрофони. Камерата може да заснема 3D видео със зрителен ъгъл 360 градуса и да записва пространствен звук.

Съпътстващият софтуер позволява преглеждане на триизмерните видео-материали в режим на реално време. Предполага се, че OZO ще се използва за създаване на съдържание за различни системи в областта на виртуалната реалност, както и в кинематографията.

Камерата OZO е първото устройство в новата продуктова линия на Nokia Technologies. Цената и пълните технически характеристики ще бъдат обявени по-късно от компанията. Устройството ще се произвежда във Финландия, а продажбите ще започнат през четвъртото тримесечие.

Коментар