Геймърите маниаци нямали социални проблеми

Закоравелите геймъри не страдат от липса на самооценка или други социални проблеми, твърди ново проучване на австралийски учени от Университета Виктория, за което пише News.com.au.
Изследователите са анализирали задълбочено взаимоотношенията на играчите, социалните им навици и способностите за самооценка, но не са установили пряка зависимост между тях. Дори и най-запалените фенове на многопотребителските онлайн ролеви игри (MMORPG) от рода на World of Warcraft не изпитват проблеми в общуването с други хора.
Резултатите от изследването противоречат на скорошно изявление на Американската медицинска асоциация (AMA), че практически всички геймъри, пристрастени към MMORPG, трудно контактуват с околните. Австралийските учени твърдят, че само един процент от хард геймърите страдат от подобен проблем.
AMA обаче възнамерява да класифицира зависимостта от игрите като разновидност на психично разстройство. От Университета Виктория препоръчват на асоциацията да изучи задълбочено въпроса, преди да вземе решението, планирано за 2012 година. Според австралийските учени, геймърите не могат да преодолеят своята зависимост към игрите, но в същото време водят пълноценен социален живот.

Коментар