Скоро: Blu-ray комбо устройства по $100

Оптичните устройства, които четат и записват DVD носители и могат да възпроизвеждат Blu-ray дискове, ще струват по около 100 долара към края на настоящата година. С прогнозата се ангажират експерти от компанията SonyNEC Optiarc, имайки предвид собствените си Blu-ray комбо устройства.
За $150 пък ще може да се купи аналогичен, компактен драйв, предназначен за лаптопи. Устройствата с възможности за запис във формат Blu-ray ще струват от 150 до 200 долара.
Ако прогнозите на SonyNEC Optiarc, чиито продукти не са от евтините на пазара, се сбъднат, то към края на годината устройствата по новия стандарт за видео с висока резолюция наистина ще се окажат достъпи за масовия потребител. Може да се очаква, че компании като LG и Samsung ще предложат още по-изгодни ценово Blu-ray устройства.
В момента именно цената е основна пречка за бързото навлизане в употреба на новия видео формат, макар и Blu-ray да се разправи окончателно с конкуренцията на HD DVD. Последно проучване на Redhill Group отчете четирикратен ръст в продажбите на Blu-ray дискове за първите пет месеца на 2008, спрямо същия период на миналата година.

Коментар