Microsoft държи над 100 млрд. долара в офшорки

Microsoft е втората американска компания с над 100 млн. долара в офшорни зони

Microsoft е втората американска компания с над 100 млн. долара в офшорни зони

Microsoft стана втората американска компания, натрупала над 100 млрд. долара в офшорки, предаде Блумбърг, позовавайки се на финансовия отчет на софтуерния гигант.

Първата компания от САЩ, която преодоля този рубеж, беше General Electric.  През 2014 г. парите, съхранявани от Microsoft в офшорни зони, са се увеличили със 17%, достигайки 108,3 млрд. долара.

Apple държи двойно повече пари в чужбина (200 млрд. долара), но плаща данъци за по-голямата част от тях, като само 69,7 млрд. долара от приходите на компанията не се облагат в САЩ.

Ако Microsoft върне тези 108,3 млрд. долара в родината си, ще трябва да внесе в бюджета дял от сумата, равен на разликата между 35% (данък печалба в САЩ, един от най-високите в света) и данъчната ставка на страната, от която идват парите (Ирландия или Сингапур, например, където данъкът е около 3%).

Оценките сочат, че по задграничните сметки на над 300 големи американски компании са натрупани повече от 2 трилиона долара. Но американските власти се опитват да върнат потенциалните бюджетни суми в САЩ.

По-рано тази година президентът Барак Обама предложи радикална стъпка – изискване всяка американска корпорация да внесе в бюджета 14% от печалбата, получена и съхранявана в чужбина, като тези пари да бъдат вложени в програми за развитие на инфраструктурата.

Коментар