САЩ, Русия и Китай сключиха кибер-примирие

Основни кибер-врагове се договориха в рамките на ООН да не извършват хакерски атаки едни срещу други

Основни кибер-врагове договориха примирие в рамките на ООН

Водещи държави се договориха да използват кибер-технологиите само за мирни цели. Споразумението бе огласено в доклад на група правителствени експерти към ООН, ангажирани с международната информационна сигурност.

20 страни, сред които САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция, Бразилия, Япония, Южна Корея и Израел, са приели да ограничат надпреварата във “въоръжаването” в кибер-пространството. В частност, изброените държави се ангажират да не използват хакерски атаки срещу критично-важни инфраструктури от рода на банки, атомни електростанции, транспортни системи и др.

Взето е решение да не се инсталира в технологичното оборудване шпионски софтуер за проследяване и събиране на данни. Споразумението обаче има доброволен характер и не предвижда санкции за евентуални нарушения.

Документът препоръчва също така на страните да не се обвиняват една друга в кибер-атаки без основателни доказателства. Русия, от своя страна, настоява докладът да прерасне в задължителна за изпълнение конвенция, но според Комерсант, западните държави все още не са съгласни на подобна стъпка.

Коментари по темата: „САЩ, Русия и Китай сключиха кибер-примирие”

добавете коментар...

  1. :o)

    с едната ръка се здрависват, а с другата се щипат по зърната 🙂

Коментар