Училището причинява главоболие, твърдят медици

Началото на учебната година натоварва екстремно децата, в резултат на което зачестяват проявите на главоболие

Началото на учебната година натоварва екстремно психиката на децата, в резултат на което зачестяват проявите на главоболие и неразположение

Първият учебен ден причинява главоболие на само на родителите, но и на техните деца, които след лежерното лято трябва да пренастроят ритъма си на живот.

Изследване на специалисти от Националната детска болница (Nationwide Children’s Hospital) на САЩ твърди, че необходимостта да посещават уроци и да следват учебната програма е сериозен стрес за учениците, който най-често се проявява във вид на главоболие.

Родителите не винаги могат да различат лъжовното главоболие от истинското, но е факт, че за появата на неразположение при децата има основателни причини, свързани с училищните ангажименти, става ясно от публикация в eurekalert.org.

Медиците са анализирали 1300 спешни посещения при лекар с оплакване за главоболие. Оказва се, че шансът за появата на подобно неразположение се повишава значително в началото на учебната година при децата на възраст от 5 до 18 години.

Фактори за възникване на главоболие могат да бъдат промяната в режима на спане (децата започват да спят по-малко), напрeгнатият мисловен процес, намалената консумация на вода и употребата на тонизиращи напитки.

Лекарствата могат да помогнат в подобни случаи, казват специалистите, но подчертават, че употребата на медикаменти срещу главоболието е нежелателна.

Коментар