Крадците да се пазят: Eye-Fi е насреща

Разкрито е ново приложение на безжичната Eye-Fi SD карта памет, което досега не беше хрумвало никому – тя може да изпълнява ролята на виртуален детектив. Веднъж поставена във фотоапарата, картата осъществява връзка с Интернет и изпраща направените от потребителя снимки или до онлайн сайт за споделяне, или директно до домашния компютър.

Алисън ДаЛаузон, притежателка на Eye-Fi, похарчила $1 000 за фотографски принадлежности, докато била на почивка във Флорида. В нейния случай се реализирал вторият вариант за приложение на картата. Злощастен крадец не само че изпратил ценните ваканционни фотографии обратно към компютъра на Алисън, но снимките гордо показвали и откраднатото й фото-оборудване.

“Отворих Eye-Fi мениджъра на компютъра и – гледай ти, ето ги мъжете, които ми откраднаха фотографския комплект”, споделя ДеЛаузон пред Ройтерс, цитирана в блога на wired.com. Младежите забърсали чантата с фотографската техника, след като тя случайно я оставила в ресторант.

Алисън използвала 2-гигабайтова SD памет, съвместима с милиони цифрови камери, като ваканционен подарък за нейния фотоапарат с марката Canon. Картата струва около $100.

Това със сигурност не е първият път, в който модерните технологии провалят глупав престъпник. В случая, крадецът се оказал достатъчно голям карък, че да се натъкне на Wi-Fi точка за интернет достъп с абсолютно същия SSID (service set identifier).

Липсата на парола, част от навиците на Алисън, също е изиграла лоша шега за ситуацията – най-вероятно е ставало дума за незащитена точка на достъп със SSID, настроен по презумпция.

Коментар