Acronis съветва как да се пазят данните при урагани

 
С началото на сезона на ураганите и рекордните торнада, които вече връхлитат САЩ
, компанията Acronis публикува кратки съвети за непрекъснатост на работния процес, които би трябвало да са част от всеки план на мениджъра или собственик на бизнес, посочват от компанията.

Метеоролозите предвиждат, че тази година нивото на ураганите ще е над средното, като някои от тях казват, че ще има повече от 15 бури, с различни имена. Ефектите от свързаните с времето разрушения могат да бъдат опустошителни за бизнеса, така че предварителната подготовка е критична, предупреждават експертите.
Доставчикът на софтуер за управление на съхраняването на данните и възстановяване след бедствие публикува Топ 5 кратки съвета за непрекъснатост на работния процес, съобщиха от Бизнес Софтуер Дистрибутор. Макар и по повод ураганния период в САЩ, съветите на Acronis имат универсална стойност в случаи на природни бедствия и за предпазване от загуба на данни.
Първият, Да се приготвим за трудния период, препоръчва на компаниите да направят  преглед на офиса си, за да видят как биха могли по-сигурно и безопасно да съхраняват папки, материали и тежки предмети. На проверка подлежи също изправността на аварийните изходи и пожарогасителите.
Кажете на много хора, е вторият съвет на Acronis. Точно както при плановете за безопасност в къщи, и този ще помогне на фирмите да създават подробна процедура за това какво да правят в случай, че нещо се случи, независимо дали служителите са в офиса, на път или вкъщи. Това може да означава тренировки за пожар в целия офис и повиквателни списъци, за да се разпространи съобщението бързо.
Третата препоръка на експертите е компаниите да защитят дигиталните си активи заедно с физическите. С толкова много бизнес активи днес, които се съхраняват на компютрите в дигитална форма – документи, снимки, интелектуална собственост – архивирането и възстановяването стават критична част от планирането на непрекъснатостта на работния процес. За да гарантира, че може бързо да се възстанови и да заработи, дадена компания трябва да създаде изображения на компютрите и сървърите, така че пълните копия на данните и приложенията да са добре скрити. В случай, че нещо се случи, изображенията могат да бъдат заредени върху нов хардуер за часове, а не за дни.
Тествайте плановете си, съветва Acronis. Наличието на план за бедствие е добре, но компаниите имат нужда и да го тестват, за да се уверят, че всеки знае какво да прави. Това е особено належащо при промени, свързани с ключови служители.
И накрая, не всички бедствия са природни бедствия, посочват от Acronis. Всъщност, повечето корпоративни загуби на данни изобщо не включват природи бедствия. Планът за защита на данни трябва да бъде толкова ефективен срещу загуба на данни, дължаща се на потребителски грешки, колкото е ефективен този за урагани и торнада. Простотата е ключът. Всички данни трябва да са защитени – операционната система, програмите, файловете с настройките, осъвременяванията по сигурността и данните на потребителите. Най-добрият подход за запазване на данните е създаването на изображение на диска, вместо архивиране под формата на файлове, заключават експертите.

Коментар