Нова технология ще търси извънземни цивилизации

Американски астрономи съобщиха плановете си да използват нова технология с цел да реализират скорошни, обещаващи идеи за това къде е най-вероятно да се открие извънземен разум в нашата галактика.

Екипът от учени, включващ професори по физика и астрономия, смята да съсредоточи търсенията си на извънземна цивилизация в Млечния път в ивица в небето, позната като „тъмната равнина. Изследователите предлагат да бъде използван масив от телескоп – Allen Telescope Array (ATA), с който да работят в партньорство институтът SETI от Калифорния и Радиоастрономическата лаборатория към университета в същия щат.

Обхващащ стотици специално произведени малки сателитни чинии, които съчетават модерни, миниатюрни електронни устройства и иновативни технологии с компютърни процесори, телескопът ATA предоставя на учените възможността да търсят евентуални сигнали от технологично напреднали цивилизации, намиращи се някъде в нашата галактика. Прихващането на подобни сигнали обаче би станало факт, ако такива цивилизации наистина съществуват и ако излъчват сигнали в посока на нашата планета.

Използването на това ново оборудване в едно уникално и целево насочено търсене за възможното съществуване на извънземни цивилизации увеличава шансовете на учените да открият извънземен разум по начина, по който търсенето на игла в купа сено се улеснява, ако се знае поне приблизително къде е била изпусната иглата. Според изследователите, основното място, където трябва да се търси извънземна цивилизация, е в еклиптиката – огромен кръг, който представлява равнината на орбитата на Земята.

Слънцето, както се вижда от нашата планета, се оказва, че веднъж годишно минава покрай този кръг. Всяка цивилизация, която се намира на частица от градуса от еклиптиката, може веднъж годишно да засече как Земята минава пред Слънцето. Този сектор на еклиптиката обаче обхваща само 3% от космоса.

Екипът от учени обяснява, че ако там някъде съществуват цивилизации, за които ние не знаем, то тези, населяващи звездни системи, намиращи се близо до равнината на земната орбита около Слънцето, биха били най-мотивирани да изпратят комуникационни сигнали към планетата ни. Именно подобни цивилизации биха засекли със сигурност годишния преход на Земята през лицевата част на Слънцето, което би ги навело на мисълта, че планетата ни лежи в обитаема зона, където течното състояние на водата е стабилно. А посредством спектроскопичен анализ на нашата атмосфера извънземните ще разберат, че е много вероятно на Земята да съществува живот.

Това, че знаят къде да насочат усилията си, значително намалява времето на използване на радио телескопа, което е нужно за извършване на търсенето, добавят изследователите.

Повечето от 100-те милиарда звезди в нашия Млечен път се намират в галактическата равнина, като по този начин формират друг огромен кръг. Двата големи кръга се пресичат близо до Телец и Стрелец – срещуположни съзвездия в небето на Земята. Именно в тези области ще бъде съсредоточено и търсенето на екипа от учени.

Решението търсенето да бъде проведено в тази част на космоса може да предостави значително по-добри перспективи за засичане на извънземни в сравнение с предишните опити да бъде открит извънземен разум.

Учените смятат, че технологията Allen Telescope Array е идеална за плановете им с течение на времето да претърсят цялата еклиптика, а не само пресечните й точки с галактическите равнини.

Коментар