Oracle с прозрение: Android унищожи Java

Oracle засили съдебното преследване на Android и обвини Google в унищожаване на потенциала на Java като платформа за мобилни устройства.

Миналата седмица софтуерната компания подаде поредна жалба в окръжния съд на Сан Франциско срещу шест версии на Android, излезли след 2010 г., откогато датира първият иск срещу платформата на Google – става въпрос за версии Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, Kit Kat и Lollipop.

Както и предишните версии на Android, тези шест издания копират хиляди редове код от Java, както и структурата, последователността и организацията на платформата, развивана и поддържана от Oracle. Това копиране се явява нарушение на авторски права, се казва в официалното заявление на софтуерния гигант.

Днес Android не се ограничава само да смартфоните, а управлява и други устройства, вкл. телевизори, автомобили, битова техника и носима електроника. Oracle е възмутена, че Google получава огромни приходи от пряко и косвено използване на код, който нарушава права, а същевременно нейният бизнес в областта на Java търпи големи щети.

Android достигна широк размах в последните години, благодарение на несанкционираното използване на 37 API пакета на Java, и в крайна сметка необратимо унищожи Java като потенциална операционна система за мобилни устройства, се посочва в иска на Oracle.

Както и в предишните съдебни искове, Oracle настоява за пълна компенсация от Google за всички нанесени загуби, както и поемане на разходите за адвокати.

Коментари по темата: „Oracle с прозрение: Android унищожи Java”

добавете коментар...

  1. Gorolom

    Оракъл говорят пълни глупости – единствената причина да не забравим за съществуването на Джаба като език за правене на софтуер е Андроид. Дано Гугъл спечелят и почнат да развиват алтенативен език – я LUA я PHP или някакъв C- script.

  2. Иван (друг)

    Принципно Оракъл са прави, но са големи motherfucker и те!

  3. ^_^

    физик, Соларис ОС се развива достатъчно. Въпросът е защо въобще се стигна Sun да се продават.

  4. физик

    ^_^, да другото нещо, което скапаха тия (от Оракъл) е Соларис ОС. От една причините за това, както и за другите продукти на Sun е, че Оракъл искаха да направят кинти тук и сега, без да инвестират почти нищо – само че така не става, не може до преди да бастисат Sun, съответните продукти да се развиват по отворен модел и когато те дойдат да променят това коренно и хората да им ръкопляскат. С една дума скапаха всичко от алчност и желания за бързи печалби.

  5. 007

    Не знаех, че Jaba е операционна система – алчните говеда се пробват да изкопчат нещо.
    То така навремето Виндос и Мак унищожиха операционните системи С и С++

  6. ^_^

    физик, вярно е, че Oracle не са цвете за мирисане. Но, да започнем оттам – защо въобще се стигна до продажбата на Sun?

    Solaris водеше с 5+ години на всички сървърни OS, системните им инструменти тепърва се прехвърлят към Linux, че и MacOS. И това ли им го направиха от Oracle?

  7. физик

    Java да е OS… тия от Оракъл съвсем са изкуфели. Ами измислете нещо и вие, къде спахте до сега. На крив … другите са му е виновни. Исинската причина за положението на Java e, че след като купихте Sun Microsystems, я скапахте, както и OpenOffice и както и много други неща. До квото се докоснете му разказвате играта. Така че вместо да се жалвате погледнете се вие кви ги вършите – това вашето е точно смешен плач (или по-точно опит да изкарате пари на чужд гръб).

  8. Qko

    hahahahahahha – “Тия луди ли са. Ако не беше Android, Java никой нямаше да ползва в днешно време.”

  9. Иван

    До “Програмист” – Ти си толкова програмист, колкото и баба ти е била… Java e #1 в корпоративните и крос-платформените среди, та разни драскачи като теб, няма нужда да са чували за нея… Много тъпаци, ужас!
    Оракъл са прави – Гугъл са арогантни – крадът от където видят. Хахаха, като български потребител на софтуер са – всичко чуждо е и тяхно! 🙂

  10. Програмист

    Тия луди ли са. Ако не беше Android, Java никой нямаше да ползва в днешно време.

  11. Мирака

    “Java като потенциална операционна система за мобилни устройства” – WTF !?!?

Коментар