Internet Explorer стана на 20, но си отива

20-годишният Internet Explorer понесе много критики, но въпреки това продължава да бъде един от двата най-популярни браузъри в света

20-годишният Internet Explorer понесе много критики, но въпреки това продължава да бъде един от двата най-популярни браузъра в света

Този месец браузърът Internet Explorer навършва 20 години. Версия 1.0 излезе през 1995 г. като платено разширение за Windows 95, а три месеца по-късно Microsoft пусна безплатно IE 2.0.

През август 1996 г. софтуерната компания представи IE 3.0 с поддръжка на Cascading Style Sheets (CSS) и други иновативни за времето си функции. На следващата година, след излизане на IE 4.0 за първи път Microsoft се сблъска с критика, че налага собствения си браузър чрез Windows, докато от компанията казваха, че IE е неотменима част от Windows.

По същото време се разрази и първата война на браузърите, жертва на която падна Netscape Navigator. Неговата популярност започна да намалява рязко от 1998 г., като в началото на новия век останаха само шепа фанатични привърженици на Netscape.

2002 година се оказа най-успешната за IE – цели 95% от потребителите на интернет ползваха браузъра на Microsoft. Но тази висока популярност подведе Microsoft, която занемари развитието на своя продукт. Така се освободи място за Firefox, Chrome и Opera, на фона на които IE изглеждаше бавен и остарял.

Представеният през 2001 г. IE 6 влезе в списъка на най-големите технологични провали на своето време, заемайки места от 8 до 11 в различни класации. Версията не поддържаше CSS 2 и други важни технологии, без които графичният дизайн на сайтовете се усложняваше неимоверно.

Microsoft обаче поддържаше популярността на IE, благодарение на монополното си положение на пазара за операционни системи, без да влага усилия за развитие на браузъра и неговата търговска марка. В началото на настоящата година компанията обяви, че ще развива нов браузър Edge с уникална технология. Единствено от съображения за съвместимост с външни програми и услуги IE 11 беше включен в състава на Windows 10.

Показателно за намерението на Microsoft да се откаже от IE е поздравителното съобщение в официалния Twitter акаунт на Edge. “Благодаря за отлично свършената работа, ще продължа сам”, се казва в изявлението. Microsoft ще поддържа сигурността на IE 11 още няколко години, но историята на браузъра е към края си.

Коментари по темата: „Internet Explorer стана на 20, но си отива”

добавете коментар...

  1. Софтуерен ИТ специалист

    Аз и мои колеги от бранша определено мога да Ви кажа не го ползувайте тоя Edge. Всеки дуг браузър Firefox, Chrome, Chromium, Opera.

    Edge и IE са кошмар сигурността, за защитата на данни, за програмисти, за системни адмистратори. Много хубаво лоши $спомени$ имаме от ActiveX, VBS …

  2. Иван

    Обикновено тук, и не само тук, се сипят критики от хора, които имат някакви познания към IT технологиите, но тези познания не са достатъчни за да се произнесе човек компетентно. Това, че на някой не му харесва IE, а предпочита Chrome, означава само, че предпочита Chrome, е не че единия браузър е по-добър от другия, или обратното. Това могат да го кажат много малко брой хора, и то наистина спецове в тази област, а не аматьори каквито сме всички!

  3. Mafuk

    Да пожелаем и скорошен R.I.P и смърт и на най-новият им Egde 🙂

  4. Anonymous

    R.I.P
    EI
    😉

Коментар