Металика пак сгреши с Интернет

Макар и напоследък да полага похвални усилия да бъде по-дружелюбна към Интернет, Металика има още много да учи.

Представителите на бандата поканиха отбор от журналисти и блогъри на "парти за прослушване" в Лондон миналата седмица, за да представят парчетата от предстоящия им албум. От присъстващите не било изисквано да подпишат каквото и да било ембарго или форма със задължение за неразпространение на информация относно новите парчета.
И така, както може да се очаква, някои от присъствалите се върнали у дома и спретнали бързо обзори на база на чутото по време на представянето, които светкавично били публикувани в Интернет, съобщава techdirt.com.
Мениджърите на Металика бързичко се свързали с The Quietus и други уеб сайтове посредством трети страни и ги посъветвали да свалят от Интернет статиите, които на всичкото отгоре не били критични към новия албум.
От Металика поискали това, защото песните, които журналистите слушали, са били едва на фаза ранен микс на албума, а не окончателно завършен продукт.
Ако действително става дума за такъв случай, не е ясно защо изобщо легендарната банда е поканила журналистите, или поне е трябвало да изиска от тях да подпишат споразумение за неразкриване на информация.
Но да насилваш медиите да оттеглят материали относно музика, която е представена пред тях, е направо нелепо, още повече, ако инициатор на подобна изява са представители на Металика. И то в момент, когато репутацията на групата все още носи негативите от делото срещу Napster и различни музикални асоциации.
Металика заведе иск срещу Napster задето е пуснал в мрежата за споделяне безплатно и без съгласието на групата парчета на бандата, които са били защитени от авторското право. В крайна сметка беше постигнато споразумение – Napster стана платена услуга.

Коментар