128-терабайтов SSD след три години!

toshiba_ssd_top

Toshiba вярва, че капацитетът на SSD устройствата ще нараства двойно всяка година и през 2018-та ще достигне 128 терабайта

Скоро капацитетът на полупроводниковите дискове (SSD, или още твърдотелни дискове) ще достигне невероятните 128 терабайта (TB), обеща представител на Toshiba по време на форума SEMI Members Day Tokyo.

Очаква се SSD дори да изпреварят по капацитет класическите твърди дискове (HDD), твърди Нобуо Хаясака, главен инженер на подразделението Semiconductor & Storage в японската компания, цитиран от Nikkei.

В момента максималният капацитет на HDD с формат 3,5 инча е 10 терабайта. Очаква се до 2020 г. капацитет на твърдите дискове да нарасне до 20-40 терабайта.

За сравнение, SSD от същия формат вече достигат 16 TB. През следващата година капацитетът ще нарасне до 32 TB, през 2017-та – до 64 TB, а след още една година ще се удвои до 128 терабайта. Toshiba вярва, че капацитетът на SSD ще продължи да нараства бързо и в следващите години.

Коментари по темата: „128-терабайтов SSD след три години!”

добавете коментар...

  1. Ханс

    Хубаво е че SSD настигнаха HDD по големина, преди няколко години не можеше и дума да става за сравнение. Сега остава да ги достигнат и по цена, което мисля също ще стане.

  2. :-)

    500 гигабайтовите SSD-та вече са около или под 400 лева. Което си е чудна цена.

  3. БМ

    Абе не знам какво удвояване на капацитета го гони. Миналата година взехме за работата един SSD240 ГБ. Сега една година след това не виждам да се предлагат двойно по-големи дискове на прилични цени. Дори цената на този който взехме след 2-3 месеца се повиши.
    Та за 5 г. 128 ТБ SSD ми се струва фантастика.
    Ще поживеем, ще видим.

  4. :-)

    Проблема на обикновенните дискове не е обема а скороста. И точно заради това се предпочита SSD А големи SSD-та на разумни цени едва ли скоро SOHO пазара ще види.

  5. Zahari Yurukov

    Много е вероятно SSD да надмине по капацитет HDD в даден момент. Много е вероятно това да стане и в следващите 3 години. Не, все още не е станало, защото 16TB SSD не е още в продажба и още не сме видяли отговора на HDD. Дали обаче капацитета на SSD ще достигне 128GB в следващите 3 години – на мен лично не ми се вярва. Не и във форм фактор 3.5″, още по-малко 2.5″. В следващите 10г. е по-реалистично. Но не мисля, че HDD също ще изостане в развитието си – има много нови разработки, засягащи по-плътен и бърз запис/четене от магнитни плочи.

Коментар