Windows 10 включва истински кийлогър

Чешки сайт разкри, че в Windows 10 действа истински кийлогър - програма, която обикновено се използва от хакери за кражба на персонални данни

Чешки сайт разкри, че в Windows 10 действа истински кийлогър – програма, която обикновено се използва от хакери за кражба на персонални данни

Операционната система Windows 10 вече се прочу с вградените шпионски програми, които изпращат към сървърите на Microsoft различни данни, без фактическото съгласие на потребителите. Нови разкрития на чешкия сайт аeronet.cz показват, че в Windows 10 е вграден истински кийлогър – малка програма, която обикновено се използва от хакери за кражба на персонални данни.

Разликата е в това, че Microsoft в своето лицензионно споразумение позволява сама на себе си да интегрира подобен род приложения в Windows 10, докато хакерите правят това напълно незаконно. Порталът SlashGear.com уточнява, че почти всички функции за следене на потребителите могат да бъдат изключени, но няма инструкции за деактивиране на кийлогъра.

Не е известна причината за присъствие на подобна шпионска програма в Windows 10, тъй като самата ОС не предлага никакви услуги, свързани с проследяване на въвежданите от потребителите символи. Дори гласовият асистент Cortana, който събира огромни масиви лична информация, вкл. образци с гласа на потребителя, и ги изпраща на Microsoft, няма функция за автоматична замяна при набиране на текст.

Кийлогърът присъства в Windows 10 още от предварителните версии на операционната система, но това беше едно от условията за нейното използване – Microsoft събираше всички данни по време на бета тестовете, за да може в най-кратки срокове да отстрани откритите проблеми.

Беше обещано, че финалната версия на Windows 10 няма да съдържа кийлогър. Но в крайна сметка, наличието на такъв софтуер бе установено в изследване на чешкия сайт aeronet.cz. Засега няма официални коментари от страна на Microsoft във връзка с шпионската програма в нейната нова платформа.

Коментари по темата: „Windows 10 включва истински кийлогър”

добавете коментар...

  1. за merinos

    merinos, ти си подкупена гъба!
    Тотално си манупулиран, явно защото си монопол-податлив.
    Те такива гъби търсят от Microsoft и всякакви други фирми подобни на нея.
    Ползвай си там платените вируси и не ни занимавай с проблемите си!

  2. merinos

    Ох, все същите празни приказки! Ами пробвай де – конструирай машина от няколко хиляди детайла на Солид Ъуркс под виртуална машина! Тези програми издъхават и на най-мощния хардуер под Уиндос! После – какъв е смисъла да се мъча – така или иначе трябва да ползвам Уиндос, а и поддръжката изключва виртуална машина! Личи си, че никога не сте работили в голяма фирма и си чешите езиците! Второ – поразровете се из форумите на основните инженерни програми и вижте отговорите на самите фирми относно версиите за Линукс, прочетете за опита на други потербители! Например – пробвайте Линукс версията на Брикс Кад и я сравнете с тази под Уиндос. Или пък тази на Греабет или Драфт Сайд! Има ли измежду вас разработчици – какво сте дали като опен сорс? Плащате ли редовно донации на любимите си дистрибуции! То с приказки е ясно!

  3. Пак програмист

    И всички адвокати с малко акъл в главата не трябва да ползват Windows.

  4. Saevar

    до merinos,
    никакъв проблем с 16ГБ рам и 6 ядрен процесор например какъвто аз имам, може да си поръчаш да ти сглобят примерно на мен ми излезе 500 евра но живея в чужбина, в Бг може би ще е по евтина такава конфигурация и следователно няма да имаш никакви проблеми с програмите които спомена…….

  5. Пак програмист

    Нещата отиват отвъд идеята “ми като не ти харесва, сложи си Линукс”. Тук става въпрос за произвол и незачитане на човешкото право “бе, я ме оставете намира”. Юридически споразумения, като това на Microsoft трябва да бъдат обявени за нищожни и регулаторните органи в бъдеще да не допускат такива от който и да е производител. Аз не ползвам Windows, но контактувам с хора, които вероятно го ползват, което означава, че и моите тайни не са защитени.

    Според мен Европейският съюз трябва да се ангажира, законодателството трябва да е в защита на потребителя, шпионските практики трябва да се пресекат.

  6. Трезвомислещ

    Потребителя не трябва да купува “Windows”.
    Microsoft трябва да заплащат на всеки потребител
    времето прекарано в “работа” с “Windows”.
    Фармацевтичните компании плащат на тестващите лекарства.

    Не желая и няма да бъда опитната мишка която си плаща за квартира в лабораторията.

  7. Anonymous

    Нормалния домашен потребител няма нужда от Уиндос. 99% от офис потребителите също. Гиляма част от инженерните специалности също. Звукозапис, видеообработка също. За -програмиране и мрежи няма смисъл да говоря. Всичко, без някои игри които не твъгват с WINЕ, го имам за линукс. Убунту/Дебиан, ЦентОС/Редхат – това има всички нужни възможности на поне 95% от потребителите. Дори и повече. Например, не съм чувал майкрософт да имат вграден файеруал от второто ниво на ОСИ модела ebtables при убунту/дебиан. Нещо съвсем различно от iptables.

  8. apple

    solodworks on winehq

  9. apple

    C winehq всички win програми на linux

  10. merinos

    Е, то винаги е лесно на приказки! Я да видим как работят на виртуалка АутоКАД, Ревит. Солид Уъркс и прочие тежки програми! Ако беше толкова лесно и прекрасно света отдавна да е минал на Линукс!

  11. физик

    Уиндоус е вирус! Който не го е разбрал, жалко за него самия. Преди Уидоусите бяха развъдници на вируси, сега в последно време, за да улеснят потребителя те смите са ъпграйднати да работят като вируси. Наглостта на Майкрософт няма край, тия са се самозабравили тотално. Така че още един глас и от мен в полза на Линукс.

  12. 111

    Както се казва няма безплатен обяд.

  13. Saevar

    всичко се решава много лесно, слагате някой лесна линукс дистрибуция и уиндоус само на виртуална машина със специализираните му там програми и те тва е бързо лесно просто…. 🙂

  14. qwerty

    Zahari Yurukov разбрахме, че си Линукс потребител, но моля те не навирай в лицето ни тази ОС, защото колкото и да е добра според теб, не е по-добра от Уиндоус. Или по другояче казано, колкото и да плюят ОС на Microsoft, то тя има най- голям процентен дял т.е. най – много хора които имат PC са си я инсталирали. Просто влез в Google и виж. Другото е просто спам от твоя страна и нищо друго. Сега за първи път в тази ОС M$ ползват шпионски софтуер? Сигурно наваксват, щото са изостанали за разлика от други. Не мислиш ли, че е по опасно, когато влезеш през телефона си в свободна wi-fi мрежа или такава с разбита парола, понеже е била много слаба. Или пък в заведение сигурно не си ползвал wi-fi. Това не е ли по опасно. Ама ти сигурно не ползваш телефон, а само PC. И ако ползваш само на PC-то си ЛИнукс дистрибуция, кво ти пука за тези дето са с Уиндоус, като си супер защитен и ползващ безплатна и многооо сигурна ОС.

  15. метров

    То хубаво има Линукси, ама важното са програмите – осбенно специализираните! Там е проблема – пренаписването им за Линукс ще отнеме десетилетия, а и тази раздробеност и постоянни промени само усложняват нещата!

  16. Kalpazan

    Цял ден писах на 10-ката “FU*CK Y*U M$”. Дано да са го получили и прочели внимателно :)))

  17. Zahari Yurukov

    Всеки има какво да крие. Дори на пръв поглед най-безобидни неща могат да се използват срещу теб в даден момент. Веднъж попаднала у тях тази информация, вече няма никакъв контрол кой и как ще има достъп до нея.
    Не забравяйте, че щом всяко натискане на клавиш се записва, това означава и всяка парола, което осигурява достъп до всеки онлайн профил, всеки кодиран файл, изобщо всичко.
    Ако досега човек можеше, например да не ползва Google, които имат достъп само до това, което им предоставиш, то ако човек ползва Windows – Micro$oft имат достъп до абсолютно всичко. Не знам дали сте прочели и новината, че същите шпионски компоненти от Windows 10 се доставят под формата на обновления и за Windows 7 и 8.
    Изобщо Windows като операционна система вече не става за нищо.
    За щастие има много Linux дистрибуции, от които човек може да избира – Ubuntu Linux (и различните му варианти Kubuntu, Ubuntu GNOME, Ubuntu Mate, Xubuntu, Lubuntu и т.н.), Linux Mint и Zorin OS (базирани отново на Ubuntu), Manjaro Linux (базиран на Arch Linux), да не говорим за Debian, Fedora и много други.

  18. &

    За какво ли им е цялата тази информация? Не че ми дреме или пък имам какво да крия просто е дразнещо наглото налагане на тази функционалност. В следващата версия може би няма да може да се изключва нищо.

  19. Zahari Yurukov

    Не е “като за без пари толкова” – Windows 10 струва пари. Дори и безплатно-обновените копия ще бъдат подложени на годишна такса след 2-4 години, по плановете на Micro$oft. В същото време други операционни системи, които наистина не струват пари, правят всичко възможно да да защитят личните данни на потребителя, например GNU/Linux и BSD.

  20. o_O

    Тия не се ли загробиха достатъчно с Windows 8, че така усилено потапят цялата компания?

  21. ed

    мухахахаха
    кат за безпари толкова

Коментар