„Сталкер” софтуер шпионира през мобилното устройство

30% от хората не виждат проблем в това да следят тайно партньора си чрез софтуер
(снимка: CC0 Public Domain)

Значителна част от хората (30%) не виждат никакъв проблем в това да следят партньора си чрез шпионски софтуер, установи глобално проучване на компанията за сигурност Kaspersky.

Така наречения сталкер софтуер (stalkerware) позволява на извършителя да следи дигитално личния живот на друг човек чрез мобилно устройство без съгласието на жертвата. Мнозинството от анкетираните (70%) не смятат, че е приемливо да се следи партньорът им без съгласие, но останалите 30% не виждат проблем в подобно деяние. Нещо повече, те смятат, че това е приемливо при определени обстоятелства.

От тези, които смятат, че определени причини оправдават тайното наблюдение, почти две трети (64%) биха го направили, ако смятат, че партньорът им изневерява, ако е свързано с тяхната безопасност (63%) или ако смятат, че е замесен в престъпна дейност (50%).

При разглеждане на географските различия се забелязва, че най-високо ниво на съгласие по отношение на наблюдението като цяло имат хората от Азиатско-тихоокеанския регион (24 %), докато в Европа (10 %) и Северна и Южна Америка (8%) по-малко от анкетираните намират това за приемливо.

Сталкер е софтуер за наблюдение, който хората обикновено използват, за да шпионират своя партньор. Предлага се в търговската мрежа и лесно се инсталира на нечий смартфон. Извършителят се нуждае само от физически достъп до телефона на жертвата си веднъж, за да активира преследващия софтуер. Както показва проучването, повечето хора се доверяват на интимния си партньор достатъчно, за да му дадат тази възможност в даден момент.

Данните сочат още, че 15% от анкетираните са били задължени от партньора си да инсталират приложение за наблюдение. За съжаление е фактът, че 34% от посочилите този отговор вече са преживели насилие от страна на интимен партньор.

Онлайн наблюдението може да бъде друг начин за упражняване на принудителен контрол в интимните отношения. Софтуерът за преследване е наличен в търговската мрежа, скрива се в дадено устройство и осигурява достъп до редица лични данни, като например местоположение на устройството, история на браузъра, текстови съобщения или чатове в социални мрежи.

Проучването установява, че повечето хора не знаят какво е сталкер софтуер – 60% от участниците са отговорили именно така. Съществуват някои важни различия в нивата на информираност за преследваческия софтуер. Първо, повече мъже са наясно със съществуването и употребата му отколкото жени. И второ, по-младите хора са по-запознати отколкото по-възрастните.

По данни на Kaspersky, от януари до октомври 2021 г. почти 28 000 мобилни потребители са били засегнати. През този период е имало повече от 3100 случая в ЕС и повече от 2300 засегнати потребители в Северна Америка.

Русия, Бразилия и САЩ са трите водещи държави по отношение на най-засегнатите страни в света досега. Германия, Италия и Обединеното кралство са съответно първите три най-засегнати държави в Европа.

Коментар