E-рецепта е сред най-използваните е-услуги у нас

Повече от 4 800 лекари в страната вече издават електронни рецепти
(снимка: CC0 Public Domain)

Общо над 10 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна система (НЗИС) за по-малко от 11 месеца, откакто влезе в експлоатация централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти, съобщиха от системния интегратор „Информационно обслужване” АД.

„Данните показват, че модулът „Е-рецепта” се превърна в една от най-използваните електронни услуги в страната като цяло”, заяви изпълнителния директор на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов. Електронизирането на процеса намали значително риска от неправилно отпускане на медикаменти и облекчава пациентите, общопрактикуващите лекари, и аптеките.

Общият брой на лекарите, които са издали електронна рецепта, е над 4 800, а към системата успешно са се свързали 3 550 аптеки от цялата страна. Близо 3 600 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите.

„Чрез електронната рецепта и останалите модули на НЗИС, които реализирахме, на практика беше даден старт на електронното здравеопазване в България”, каза Филипов.

Разчетите показват, че за по-малко от 11 месеца подсистемата на НЗИС е обхванала повече медицински лица от предварително заложените в проекта. Най-много са изпълнените рецепти в София – близо 1,3 млн., следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. До този момент със системата са се интегрирали над 30 разработчици на софтуер за общопрактикуващи лекари и 15 компании, които създават софтуер за аптеки.

Модулът за електронни направления също отчита впечатляващи резултати. През националната здравно-информационна система са издадени над 220 хиляди е-направления. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са над 3 300.

Информационно обслужване пусна като част от НЗИС и електронното медицинско досие на пациента. Модулът дава възможност за записване и съхраняване на електронни здравни записи и медицински данни за всеки пациент, като обща здравна информация, данни от прегледи, терапии, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни изследвания, направления и др.

Създаден бе и модул за е-имунизации, който съдържа информация за всички поставени ваксини срещу Covid-19. Преди дни компанията реализира система за електронни прегледи, която дава възможност за издаване на амбулаторни листи в електронен формат и пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.

Коментар