Е-рецепти намаляват грешките при изписване на лекарства

С издаването на електронни рецепти намаляват грешките при изписване на лекарства
(снимка: CC0 Public Domain)

Над 5 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна система (НЗИС) за период от 6 месеца. Анулирани са едва 116 електронни рецепти, а средно на ден се издават по около 50 000, съобщиха от „Информационно обслужване” АД.

Модулът за издаване на електронни рецепти облекчава гражданите и лекарите, като чрез него се допускат значително по-малко грешки при изписване на лекарства и при интерпретиране на ръкописа на лекарите, коментира Ивайло Филипов, изпълнителен директор на компанията.

Подсистемата подпомага и здравните власти в борбата срещу Covid-19, тъй като чрез издаването на е-рецепти се намалява струпването на пациенти пред кабинетите на личните лекари и аптеките. В допълнение, тя позволява създаване и съхранение на история на предписаното лечение и медикаментите, което е част от електронния здравен запис и електронното досие на пациента и подобрява контрола по отпускане на лекарствата, като те се следят в реално време.

Модулът „е-рецепта” се използва ефективно от близо 2500 аптеки в цялата страна и над 3400 фармацевти. Общият брой на лекарите, които изписват рецепти по електронен път, достигна 4598. Разчетите показват, че за по-малко от 6 месеца подсистемата на НЗИС е обхванала повече медицински лица от предварително заложените в проекта. Най-много електронни рецепти са издадени в София – над 880 000, следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора и Бургас.

През платформата за издаване на електронни направления, която беше пусната в експлоатация в началото на декември 2020 г., са издадени близо 120 000 е-направления. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са около 3 000, като най-голяма активност се наблюдава в София, Бургас, Варна и Благоевград. Близо 100 000 пък са пациентите, които са получили електронен вариант на направлението.

От 1 юли 2021 г. „Информационно обслужване” пусна в експлоатация и електронната рецептурна книжка. Тя замества изцяло хартиената рецептурна книжка на хронично болните пациенти. Така гражданите не се налага да купуват хартиена книжка, да чакат при лекаря за заверка и да я представят във всяка аптека за отпускане на необходимите им медикаменти.

Електронната рецептурна книжка се регистрира и попълва от общопрактикуващия лекар в системата и аптеките имат достъп до необходимата им информацията за лекарствата, които НЗОК отпуска на хронично болните пациенти. Системата съхранява и данни за направените от общопрактикуващия лекар корекции.

Коментари по темата: „Е-рецепти намаляват грешките при изписване на лекарства”

добавете коментар...

  1. левичар

    Така лекарите няма да пишат рецепти с левия си крак. Ще използват и десния

Коментар