Още един автопроизводител засегнат от дефицита на чипове

Недостигът на чипове изправи пред сериозни проблеми автомобилния бранш
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният недостиг на компютърни чипове е оказал значително влияние върху автомобилната индустрия и е малко вероятно картината да се подобри преди края на годината, според Vauxhall Motors. Изпълнителният директор на компанията Пол Уилкокс казва, че браншът е изправен пред „проблем” през следващите два или три месеца.

Недостигът на чипове води началото си от старта на коронавирусната криза, когато рязко се увеличи търсенето на полупроводникови компоненти за компютри, таблети, смартфони и друга потребителска електроника, свързана с работата и ученето от разстояние, отбелязва BBC. Последваха пожар във фабриката на един от най-големите производители на автомобилни чипове и суша в Тайван. От това доставките допълнително пострадаха.

От друга страна, съвременните превозни средства могат да имат стотици чипове. Те се използват в уредите за управление на двигателя, развлекателните системи, механизмите за безопасност, комбинациите от инструменти. Затова недостигът принуди редица производители по целия свят да ограничат производството.

Vauxhall не прави изключение. Производството в двата му британски завода в Елесмир Порт и Лутън беше нарушено и, според Уилкокс, ефектите от измененията все още се усещат. „Това очевидно потисна способността ни да произвеждаме”, каза Уилкокс на изложението за търговски превозни средства в Бирмингам.

По думите му, продажбите на автомобили по това време на годината традиционно са „процъфтяващи”, но тази година са силно ограничени и се отчита отрицателен ръст – заради недостига на чипове.

Производителите на двигатели разчитат в голяма степен на така наречените системи за доставка „точно навреме”. Това означава, че частите се доставят до заводите точно тогава, когато са необходими, вместо да се складират. Така отпада необходимостта от разходи за склад. Но от друга страна това означава, че ако частите не се появят навреме, работата на фабриките бива блокирана.

Коментари по темата: „Още един автопроизводител засегнат от дефицита на чипове”

добавете коментар...

  1. Симо

    Хе хе че тва Воксъл фирма за коли ли е?
    Купиха технологии от Опел да си по оправят боклуците…
    Друго са си немските, японските и американските коли, а воксълите са смотани таратайки…

  2. брейнсторм

    ..но никой от тях не е засегант от дефицит на акъл

Коментар