Toyota свива производството с 40% заради липса на чипове

Вместо 900 000 автомобила Toyota ще произведе 540 000 през септември
(снимка: CC0 Public Domain)

Toyota ще намали производството си на автомобили с 40% през септември поради глобалния недостиг на чипове. Японският гигант трябваше по план да произведе почти 900 000 автомобила следващия месец, но сега е ясно, че обемът ще бъде едва 540 000 превозни средства.

Volkswagen, вторият по големина производител на автомобили в света, предупреди, че също може да бъде принуден да намали производството си. Немската фирма, която по-рано тази година редуцира производството, заяви пред Ройтерс: „В момента очакваме доставките на чипове през третото тримесечие да бъдат много нестабилни и ограничени. Не можем да изключим по-нататъшни промени в производството”.

Други автомобилни производители като General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW и Renault също вече намалиха производството поради глобалния недостиг на чипове, съобщи BBC.

Досега Toyota успяваше да избегне проблема, с изключение на това, че удължи със седмица спирането през лятото на заводите във Франция, Чехия и Турция. Японската фирма се възползваше от натрупания по-голям запас от чипове – част от обновения план за „непрекъснатост на бизнеса”, разработен след земетресението във Фукушима и последвалото го цунами преди десетилетие.

Решението за намаляване на производството сега е подклаждано и от ръста на на новите случаи на коронавирус в цяла Азия, което засяга пък доставките. Все пак Toyota се надява да успее да компенсира загубения производствен обем до края на 2021 г.

Дефицитът на чипове засяга широк кръг бизнеси – от компаниите за автомобили до производителите на малки домашни електроуреди. Проблемът засегна дори доставките на iPhone и игрови конзоли Xbox и PlayStation.

Миналият месец шефът на Intel Пат Гелсингер заяви, че най-лошото от световната криза с чипове тепърва предстои. Той прогнозира, че недостигът ще се влоши през „втората половина на тази година” и ще минат „година-две”, преди доставките да се нормализират.

Коментар