Провалил се шеф на Apple лансира смартфони

Джон Скъли измести навремето Стив Джобс от шефското място в Apple и почти фалира компанията

Джон Скъли измести навремето Стив Джобс от шефското място в Apple и почти фалира компанията

Компанията Obi Worldphone, основана от бившия шеф на Apple Джон Скъли, подготвя за пазара два смратфона – SF1 и SJ1.5 под управление на Android 5.x Lollipop и графична обвивка Obi Lifespeed.

Obi Worldphone е новото име на компанията Obi Mobiles, създадена от Джон Скъли през 2014 г. за бизнес със смартфони в развиващите се страни. Дизайнът на устройствата е разработен от калифорнийското студио Ammunition, което пък е основано от директора по промишлен дизайн в Apple – Робърт Брънър, отговорен за аудио продуктите на Beats Electronics.

Джон Скъли постъпи в Apple през 1983 г. по покана на Стив Джобс, за да приложи опита си от маркетинга на Pepsico. Впоследствие обаче двамата влязоха в битка за шефското място в компанията, бордът на директорите предпочете Скъли, а Джобс напусна Apple.

Под управлението на мениджъра от Pepsi обаче Apple стигна почти до фалит, а Стив Джобс се завърна начело на компанията, за да я изведе до върха в ИТ индустрията. Самият Джон Скъли призна неотдавна, че не е бил за шеф на Apple.

С подобни устройства Джон Скъли ще се опита да пробие на пазара за смартфони

С подобни устройства Джон Скъли ще се опита да пробие на пазара за смартфони

SF1 и SJ1.5 са втори опит на Джон Скъли да пробие на пазара за смартфони. През 2014 г. Obi Mobiles пусна на пазара в Индия шест устройства, но нито едно от тях не се наложи. По-късно компанията се преименува, започна бизнес в други страни и пак се върна в Индия.

Моделът SF1 излиза на пазара през октомври на цена от 199 долара за минималната конфигурация с 2GB оперативна памет и 16GB флаш-базирана памет, докато цените на по-евтиния модел SJ1.5 започват от 129 долара. Смартфоните ще се продават първоначално във Виетнам, Индонезия, Тайланд, ОАЕ и Саудитска Арабия, а по-късно се очакват и на пазара в Индия.

Двата модела имат 5-инчови екрани, но се различават в останалите характеристики. SF1 използва 8-ядрен процесор Qaulcomm Snapdragon 615 и има Full HD резолюция, докато SJ1.5 разчита на четириядрен MediaTek и поддържа HD резолюция.

Коментар