Спец по антивируси осъден за… вирусна дейност

Бивш сътрудник на компанията за сигурност FireEye беше осъден на 10 години затвор за съучастие в създаването на вируси за Android.

20-годишният Морган Кълбертсън, студент от Университета Карнеги Мелън, е признат за виновен от федералния съд на САЩ. Той е участвал в разработката на софтуера Dendroid, с помощта на който хакерите могат да създават троянци за Android и да получат пълен контрол над устройствата.

Осъденият спец по ИТ сигурност е работил четири месеца в антивирусната компания FireEye, където се е занимавал с подобряване на технологиите за откриване на вируси на Android устройства.

Американската компания FireEye, наред с Trend Micro, често обвинява про-руски хакери за кибер атаките срещу САЩ. В края на юли тази година компанията публикува доклад, съгласно който група високо-квалифицирани руски хакери са използвали бекдор Hammertos, за да скрият зловредната активност в трафика към Twitter, GitHub и облачни хранилища.

Кълбертсън се е извинил на потребителите, станали жертва на неговия вирус, но въпреки това съдът го наказва с най-суровото наказание от 10 години затвор и глоба в размер на 250 хиляди долара, съобщи Pittsburgh Post-Gazette – изданието предполага, че все пак авторът на вируса ще бъде освободен по-рано.

Наказанието влиза в сила от 2 декември тази година. Дотогава Морган Кълбертсън ще бъде на свобода с гаранция от 10 000 долара. Не е ясно дали той ще може да продължи обучението си в Карнеги Мелън след изтичане на срока на съдебната присъда.

Кълбертсън създава Dendroid през 2014 г. заедно със свой съмишленик от Холандия. Софтуерният инструмент е продаван в интернет форума Darkode на цена от 300 долара. Двамата са опитали да продадат и изходния код на Dendroid на други разработчици, като за целта организирали конкурс.

Коментари по темата: „Спец по антивируси осъден за… вирусна дейност”

добавете коментар...

  1. Uber

    Много хубаво чакаме нова подобрена версия на софтуера.
    Всички антивирусни компании пишат вируси и продават антивируси – бизнес по американски стил. Само театър разиграват 🙂

Коментар