Промишлени роботи пестят до 40% от тока

Учените се надяват тяхната оптимизация да се утвърди като стандарт поне в новите роботи

Учените се надяват предложената от тях оптимизация да се наложи като стандарт поне в новите промишлени роботи (снимка: Chalmers University of Technology)

Учени от Технологичния университет Чалмърс са разработили нов алгоритъм за оптимизация на работата на промишлените роботи, който позволява икономия на 15 до 40% от консумираната електрическа енергия.

За целта са намалени стойностите на ускорение и забавяне на роботите, както и времето, през което машините се намират в режим на изчакване, тъй като дори и в тези периоди роботите консумират ток.

Оптимизацията включва също нова последователност за изпълнение на различни задачи и координация на преместването на роботите. Всички тези методи позволяват реално намаляване на енергийната консумация, като при това се запазва скоростта на производство.

По думите на проф. Бенгт Ленартсън, новият алгоритъм може да помогне за оптимизиране на работата на съществуващите производствени линии с използване на промишлени роботи. Резултатите от изследванията са предварителни и учените продължават да оптимизират работата на роботите.

В разработката на новите алгоритми участват и частни компании, вкл. General Motors. Половината електроенергия, използвана за производството на автомобили, в момента се консумира именно от роботи. Учените се надяват тяхната оптимизация да се утвърди като стандарт поне в новите роботи.

Коментар