Дронове ще имитират движенията на лебеди

При летене главата на лебедите остава неподвижна и именно това привлича разработчиците на дронове (източник: Tom Langlands Photography)

При летене главата на лебедите остава неподвижна и именно това привлича разработчиците на дронове (снимка: Tom Langlands Photography)

Учени от Станфордския университет разработват нова система за камерите на безпилотни летателни апарати (дронове), която заимства движения от лебедите. В частност, изследователите са впечатлени от факта, че главата на лебедите остава неподвижна по време на полет.

С помощта на забавен видеозапис и компютърно моделиране е установено, че за стабилизацията на положението на главата на лебеда отговаря шията, която работи подобно на автомобилно окачване. Мускулите и прешлените на шията задържат главата неподвижна и компенсират движението на тялото на птицата нагоре и надолу, причинявано от крилата.

Показателно е, че в шията на лебеда има 25 прешлена – това е 2-3 пъти по-голям брой, отколкото при повечето други птици. Освен това от двете страни на шията са разположени над 200 мускула.

Резултатите от изследването са използвани за създаване на нова система за закрепване на камери към дроновете, които летят с помощта на крила. Твърди се, че монтираните по новия начин камери ще могат да записват много по-плавни видеоклипове.

Коментар